Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Emotivno svjedočenje

VIDEO Hillary pred senatorima izgubila živce, lupala šakama o stol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Emotivna američka državna tajnica na odlasku u jednom je trenutku svjedočenja pred senatorima vidno izgubila živce pa je objema šakama nekoliko puta lupila o stol.

Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je, svjedočeći pred senatskim odborom za vanjske poslove, energično branila svoje postupanje kod napada na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju 11. rujna 2012., u kojem je ubijen američki veleposlanik i tri druga Amerikanaca.

Na mahove emotivna Clinton, zastupnicima je rekla da "preuzima odgovornost" za incident u kojem su ubijeni veleposlanik Christopher Stevens i tri druga pripadnika diplomatskog osoblja, koji prijeti da će ostaviti mrlju na njezinom političkom naslijeđu i umanjiti nade u izbor za predsjednicu SAD-a 2016. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija U SAD-U Izbjegnuta blokada Vlade: ''Kada usvojimo ovaj zakon, hvala Bogu, izbjeći ćemo gašenje...'' Slika nije dostupna Pozvana na saslušanje Clinton će Kongresu morati objasniti napad u Libiji

>> Clinton će svjedočiti u Kongresu o napadu u Bengaziju

Jednog je senatora prekinula kako bi mu proturječila i istaknula da ona nije vidjela zahtjeve za dodatnim sigurnosnim mjerama za zaštitu predstavništva u Bengaziju. Clinton je incident objasnila kao dio duge povijesti takvog nasilja i kao rezultat regionalne nestabilnosti koja je zavladala početkom 2011. s narodnim ustancima Arapskog proljeća.

Svjedočeći s odgodom od više od mjesec dana zbog lošeg zdravlja, državnoj tajnici je glas drhtao dok je govorila o obiteljima koje su izgubile voljene u napadu, prvom u kojem je ubijen neki veleposlanik SAD-a od 1988. godine.

"Za mene to nije samo pitanje politike, to je osobno", rekla je Clinton senatskom Odboru za vanjske poslove, tijekom vjerojatno posljednjeg dana svjedočenja u Kongresu prije no što će odstupiti s položaja državne tajnice.

"Stajala sam pored predsjednika Baracka Obame dok su marinci iznosili lijesove prekrivene zastavom iz zrakoplova u bazi Andrews", rekla je, a njezin je glas drhtao dok je opisivala ceremoniju u zračnoj bazi Andrews kada su u nju dopremljeni posmrtni ostaci ubijenih. "Zagrlila sam majke i očeve, sestre i braću, sinove i kćeri i supruge ostavljene da same podižu djecu", rekla je.

Napad bi mogao opterećivati političku budućnost Hillary Clinton ako se odluči ponovno kandidirati za predsjednicu 2016. godine. Clinton bi idućih dana svoju dužnost trebala prepustiti senatoru Johnu Kerryju, nakon što njegovo imenovanje potvrdi Senat.

Službena istraga napada militanata 11. rujna na diplomatsko predstavništvo SAD-a u Bengaziju je zaključila da je State Department bio potpuno nepripremljen za napad i istaknula nedostatke u "vodstvu i upravljanju", lošu koordinaciju i nejasne linije nadležnosti u Washingtonu. Istraga nije zaključila da je Hillary Clinton osobno kriva.

"Preuzimam odgovornost", rekla je Clinton, kao i u intervjuu za televiziju 15. listopada i istaknula da je prihvatila sve preporuke neovisne stručne skupine koja je odgovornima proglasila dužnosnike niže razine. "Nitko nije predaniji od mene da se to razjasni, odlučna sam ostaviti State Department i našu zemlju sigurnijom i snažnijom", dodala je.

Clinton bi kasnije tijekom dana trebala svjedočiti pred odborom Predstavničkog doma Kongresa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene