Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kais el Helali, autor šaljiivih grafita o Moameru Gadafiju koji krase mnoge građevine i zidove diljem Bengazija, svoju je umjetnost i humor platio životom.


Dok su putovali na posao 20. ožujka, Kais i njegovi prijatelji su naletjeli na blokadu koju su postavili Gadafijeve pristaše. 'Bilo je to drugi dan nakon što je Gadafijeva vojska ušla u Bengazi. Uletjeli su u zasjedu. Kais je sjedio na stražnjem sjedalu i upucan je u vrat. Iako su ga prijatelji odmah odvezli u bolnicu, nije mu bilo spasa', kazao je njegov prijatelj Omar Mohammed Ali.

Vezani članci 3D grafiti (Foto: Instagram/odeith) - 10 Dobro pogledajte ove prizore, iznenadit ćete se kad otkrijete što je stvarno na slici Kreativni vandalizam (Foto: sadanduseless.com) - 7 Je li umjetnost izlika za vandalizam? Pogledajte njihove radove pa provjerite zaslužuju li oprost

31-godišnji Kais bio je hranitelj svoje siromašne obitelji. Majka Naima el Abedi je poticala njegov talent odmalena. 'Ubili su ga Gadafijevi ljudi. Ne znam tko točno, ali želim da netko za to odgovara. Jedino što imam su moja djeca. Ubili su ga jer se izražavao kroz slike', kazala je očajna Kaisova majka.

Njegova žrtva nije prošla nezamijećeno u Bengaziju. Jedna soba u Ministarstvu kulture je nazvana po njemu. U njoj drugi umjetnici, okruženi njegovim radvima, nastavljaju raditi ono što smatraju da bi on htio. 'Bio je užasno tvrdoglav. Uvijek bi završio ono što je započeo. Nije ga nimalo bilo strah. Uvijek je išao naprijed, nikad se nije povlačio. I kad je primio prijetnje nije odustao', kazao je umjetnik i Kaisov prijatelj Zohair Mishal.