Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Južni dio Floride bori se protiv najezde jedne od najinvazivnijih vrsta na svijetu - golemog afričkog puža koji može dosegnuti veličinu štakora i uništava fasade i bilje.


Više od tisuću puževa svaki se tjedan uhvati na području okruga Miami-Dade, a od rujna 2011. kada su prvi puta otkriveni ukupno je prikupljeno njih 117 tisuća.

Vezani članci Oblaci ''Stiže sudnji dan!'': Snimili zastrašujuće oblake na koje nitko nije ostao ravnodušan Slika nije dostupna Vozač snimio stravičan trenutak rušenja pješačkog mosta u Miamiju

>> Jeste li ikad vidjeli puža kako guta ribu?!?

Stručnjaci kažu kako je za očekivati da će njihov broj rapidno rasti zbog toga što izlaze iz razdoblja hibernacije na početku kišne sezone na Floridi.

Puževi napadaju najmanje 500 poznatih vrsta biljaka odnosno gotovo sve što im se nađe na putu i zeleno je, kažu stručnjaci.

U nekim karipskim državama poput Barbadosa kućice tih stvorova izazivaju gumi-defekte i pretvaraju se u leteće projektile pod noževima kosilica, a zidove i pločnike prekrivaju skliskim izlučevinama.

Puž prosječno godišnje proizvede 1.200 jajašca i omražen je zbog ljubavi prema fasadi koju proždire kako bi namirio potrebe za kalcijem.

Posljednji slučaj invazije tih puževa zabilježen je 1966. kada je dječak s ljetovanja na Havajima donio tri primjerka koji su se razmnožili i država je potrošila oko milijun dolara tijekom deset godina kako bi uništila desetine tisuća tih puževa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook