Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australac Paul Mathis predložio je znak 'Ћ' kao zamjenu za jednu od najčešćih riječi u engleskom jeziku - 'the'.


Jedna od najčešćih riječi u engleskom jeziku je određeni član 'the', a Australac Paul Mathis došao je na ideju da ga se u pismu zamijeni posebnim znakom, koji bi postao novo slovo u engleskoj abecedi.

Vezani članci Ivo Sanader Ivo Sanader iz zatvora pisao javnosti: "Vrhu aktualne izvršne vlasti odgovara da budem u zatvoru. Zašto to tvrdim?" Stipe Mesić Mesić objasnio zašto je pisao Bidenu: "Bitno je da taj proces počne i da ide u pravom smjeru"

Iako Mathis vjerojatno nije imao na umu uvođenje ćirilice na mala vrata u engleski - dapače, za osmišljavanje novog znaka potrošio je oko 38.000 dolara - simbol koji bi trebao zamijeniti 'the' izgleda kao ćirilično slovo 'ć', odnosno 'Ћ'.

>> Jovanović: U školama će se pisati 'neću'

Kako piše australsko izdanje Daily Telegrapha, uvođenje novog slova i ne bi bila prevelika novost jer u engleskom je jedno vrijeme dijelom abecede bio znak '&', koji mijenja veznik 'and' (hrv. 'i').

Mathisov je cilj olakšati ljudima pisanu komunikaciju, prvenstveno u SMS porukama i na društvenim mrežama, na kojima bi novi znak zauzimao manje prostora.

S obzirom da engleski pravopisi često nisu u tolikoj mjeri preskriptivni poput dobrog dijela hrvatskih, Mathisova bi ideja mogla jednog dana i proći, ali bi je trebao prihvatiti širi krug ljudi.

A da bi se to dogodilo, trebao bi naći neke moćne saveznike, poput velikih proizvođača računalne opreme ili mobitela, koji bi slovo 'Ћ' trebali ubaciti kao standard na tipkovnicama.

S obzirom da je Mathis tek entuzijast koji za život zarađuje u svom restoranu, budućnost predloženog novog znaka zasad je prilično neizvjesna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook