Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbi, Ukrajinci i Gruzijci proslavili Bogojavljanje

VIDEO: Bogojavljanje proslavljeno kupanjem u ledenoj vodi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbi, Gruzijci, Ukrajinci i Rusi su proslavili Bogojavljanje. Jedni ledenim kupanjem, drugi pokrštavanjem beba.

Osim pravoslavnih kršćana u Rusiji, koji su Bogojavljanje proslavili kupajuću se u gotovo smrznutoj vodi, isto su učinili i pravoslavni vjernici u Srbiji i Ukrajini. No, gruzijski pravoslavci imaju još neobičniju tradiciju, onu krštenja djece od strane gruzijskog patrijarha Ilije II.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu" Prosvjed protiv Putina novi sukob informacija Ukrajinski obavještajci optužili Gruziju da pomaže ruskim krijumčarima: "Ruski agenti to koriste da bi zaobišli međunarodne sankcije"

U Beogradu je upriličeno slavlje Bogojavljanja, na jezeru Ada, gdje se 57 ljudi okušalo u plivanju kroz ledenu vodu jezera. Cilj je bio preplivati kraću udaljenost, a onaj tko prvi stigne do druge strane, osvaja križ časti. ove godine pobjednik utrke je Nikola Banković, prenosi AP.

U Gruziji, s druge strane, 2007. godine patrijarh Ilija II došao je na pametnu ideju. tad je poručio vjernicima kako će na Bogojavljanje pokrstiti svako rođeno dijete bračnih parova koji imaju više od dvoje djece. Otad se u Gruziji dogodio pravi 'baby boom'.

Ukrajinci su na Bogojavljanje odlučili okupati se u ledenoj rijeci u Kijevu, no za razliku od Srba, nisu upriličili utrku, već je njihovo kupanje bilo manje rekreativnog karaktera.

Pravoslavni vjernici slave Bogojavljanje 19. siječnja, dok katolici kraj 12 božićnih dana slave 7. siječnja.

Rusi proslavili Bogojavljanje

Hrabri stanovnici Moskve nisu nimalo dvojili pri ulasku u ledenu vodu kako bi obilježili Bogojavljanje. Velik broj vjernika okupio se u crkvi Svetog Ivana na ceremoniju. Nakon nje reže se led koji simbolizira rijeku Jordan u kojoj je kršten je kršten Isus.

Po ruskoj pravoslavnoj tradiciji, vjernici bi prije nego što budu blagoslovljeni tri puta duboko trebali zaroniti u hladnu vodu. Oko 60 000 Rusa sudjelovalo je u ovogodišnjem kupanju u ledenoj vodi u kojoj liječnici se preporučuju boravak duži od 15 sekundi.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene