Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uskoro bi trebao započeti novi pokušaj začepljivanja bušotine.


Nova akcija najavljena je za rano ujutro u srijedu, azora na istočnoj obali SAD-a upravo sviće. BP sprema se poduzeti novu akciju pod nazivom 'Top kill'. Radi s e o postupku koji je uspješno poduziman na bušotinama na kopnu. No, nikad nije isproban na tako velikoj dubini od 1500 metara ispod morske površine.

Vezani članci Slika nije dostupna Godišnjica katastrofe: 'Bila je to najgora godina našeg života' Slika nije dostupna BP će priznati pogrešku, ali ne i veliki propust

>> Mrlja stigla do močvara Louisiane, BP najavio cementiranje bušotine

No, kompanija je očajna. Svi dosadašnji pokušaji da prekinu sukljanje nafte iz bušotine propali su. Izvršni direktor BP-a Tony Hayward šanse za uspjeh ovim novim pokušajem procijenio je na 60 do 70 posto. Plan je u bušotinu ugurati 25 tona guste tekućine, svojevrsnog mulja, kako bi se potisnulo istjecanje nafte, a ako sve bude išlo po planu odmah nakon toga rupu će zaliti cementom.

Prema posljednjim infrormacijama, potrebna oprema već je dopremljena na mjesto akcije i BP je spreman za novi pokušaj. Akciju će pratiti brojni stručnjaci koji će kontrolirati situaciju tijekom svake faze i pratiti učinak. Prva testiranja započela su i prije same operacije. Stručnjaci naime strahuju da bi uređaj (tzv. blowout preventer) , koji je veličine četverokatnice i koji je trebao spriječiti istjecanje nafte, a koji se nalazi na samoj bušotini i iz kojega izlazi cijev kroz koju curi nafta, mogao eksplodirati ako nastane previsok tlak zbog nafte koja kulja iz zemljine utrobe i mase koju kompanija namjerava upumpati u bušotinu. Tada bi moglo doći do još jačeg curenja nafte i moguće daleko većeg problema.

Ukoliko preliminarna testiranja pokažu da je opasnost od takvog razvoja događaja prevelika, akcija se neće ni nastavljati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju