Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20 pritajenih ćelija

VIDEO - ANALIZA Zapad postrožava antiterorističke zakone, teroristi spremni čekati i godinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napadi u Francuskoj, a potom i Belgiji, podsjetili su na prisustnost terorista diljem Europe.

Europa bez označenih zemalja, preko nje fotka islamista, označava se 20 ćelija, ispisuje se podatak 120-180 ljudi, istodobno se označavaju Francuska, Njemačka, Belgija i Nizozemska. Nakon napada u Francuskoj i Belgiji naveliko su se počeli spominjati takozvani teroristi spavači. Tko su oni? Obavještajne službe procjenjuju da je u ovom trenutku na području Europe 20 njihovih ćelija. U svakoj je od 120 do 180 uvježbanih terorista. Spremni su godinama čekati na napad. Najugroženije zemlje su Francuska, Njemačka, Belgija i Nizozemska.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama"

"To su uglavnom mreže koje su već ranije formirane kao radikalne, odnosno ćelije koje su formirane kao radikalne i one nisu formirane od ISIL-a, odnosno od onih organizacija koje se danas bore u Siriji, odnosno Iraku, nego su formirane od Al Kaide. I upravo su te ćelije najveća opasnost", ističe Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku sa veleučilišta VERN.

Nema sumnje da će se tim ćelijama pridružiti dio boraca koji su ratovali u Siriji. Procjenjuje se da je u tri godine tamo otišlo 12 tisuća boraca iz 81 zemlje. Četvrtina je stigla iz zapadnih zemalja, većinom iz Europe. Ako pogledamo konkretne brojke, jasno je zašto je Europa na nogama. Najviše boraca stiglo je iz Francuske. Procjenjuje se, više od tisuću. Na drugom su mjestu državljani Velike Britanije, njih najmanje 600. Iz Njemačke je u Siriju otišlo oko 450, a iz Belgije oko 300 boraca. Što se tiče naše regije, najviše je boraca iz Bosne i Hercegovine, procjenjuje se više od 300, te s Kosova, oko 150.

"Ta opasnost možda nije još na onaj način interpretirana u ovoj regiji, možda još uvijek ne uzimamo dovoljno ozbiljno kao što to uzimaju zapadne države i to samo zato što su zapadne možda sada više ugrožene. Ne treba podcjenjivati ovu opasnost", kaže Cvrtila.

Zapad postrožava antiterorističke zakone. Sve više zemalja uvodi kazne za ratovanje u drugim zemljama. U Srbiji je, primjerice, predviđena kazna do 10 godina zatvora. Kazna može biti novčana. U Francuskoj se poticanje terorizma može platiti i do 100 tisuća eura. Na kraju, ograničava se kretanje. Osobi se nameće zabrana putovanja ili joj se plijeni putovnica.

Zapad se bori i tamo gdje najnoviji teroristički val počinje - u Siriji. Saveznički zračni udari na islamiste ne jenjavaju. Naprotiv, sve su jači.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene