Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi detalj je, čini se, izronio oko akcije američkih komandosa u kojoj je ubijen vođa Al Qaide Osama bin Laden. Naime američki komandosi uspjeli su se tiho prišuljati kompleksu u Abbottabadu zbog, kako kažu američki vojni analitičari, dosad neviđenim i stealth-modificiranim helikopterima.


Vezani članci Slika nije dostupna Amerikanci su sa sobom htjeli odvesti bin Ladenova sina? Slika nije dostupna Na Twitteru prenosio napad na Osamu, a da nije ni znao

Nove fotografije iz kompleksa, naime, pokazale su dio repa jednog od helikoptera tipa UH-60 Blackhawk, no na njemu su zamjetne i vrlo zanimljive preinake, koje su zainteresirale vojne analitičare. Podsjetimo, jedan od helikoptera prilikom manevra slijetanja elisom je zahvatio ogradu kompleksa te više nije mogao poletjeti pa su ga američki komandosi raznijeli eksplozivom, iz sigurnosnih razloga.

Ipak, 'preživjeli' dio helikoptera snimljen je na fotografiji koju prenosimo. 'Ovo vidim prvi put. Ne biste ovaj helikopter mogli niti čuti da ide ravno prema vama. Zbog toga što su letjeli nisko i brzo, uopće ne bi zvučalo kako idu prema vama, ne biste mogli reagirati, sve dok nije prekasno. To je zasigurno bio ključ uspjeha', istaknuo je Dan Goure, bivši dužnosnik američkog ministarstva obrane i potpredsjednik instituta Lexington.

Oštri kutevi i ravne površine karakteristične za stealth zrakoplove, primijećene su na ostatku uništenog Blackhawka i za američke vojne stručnjake to predstavlja ključan dokaz da se radilo o stealth verzijama tih helikoptera. Pentagon, naravno, nema nikakvog komentara po tom pitanju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju