Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žena na čelu

JEDNO OD NAJPOŽELJNIJIH RADNIH MJESTA NA SVIJETU Kakve su šanse Vesni Pusić?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi glavni tajnik UN-a trebala bi biti žena, iz manje zemlje i Istočne Europe. Neformalni je to plan. Hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić najavila je da će se kandidirati te da ima potporu Vlade i predsjednice.

No, kampanja traje godinu dana, žestoka je, događat će se daleko od očiju javnosti. A sve to za jedno od najpoželjnijih radnih mjesta na svijetu.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest" Mark Rutte Mora dobiti potporu svih Insajderi NATO-a otkrili koliko članica podržava nizozemskog premijera za glavnog tajnika

Čelno mjesto u Ujedinjenim narodima prestižna je funkcija za koju postoji velik interes. Tko će naslijediti aktualnog glavnog tajnika, Južnokorejca Ban Ki-moona, zasad je nejasno. Među brojnim potencijalnim kandidatima spominje se ime hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

Vesna Pusić za Independent: Kandidirat ću se za glavnu tajnicu UN-a

Ona ima nekoliko prednosti. Prvo, žena je. Svih osam dosadašnjih glavnih tajnika bili su muškarci. Drugo, dolazi iz istočne Europe, jedine regionalne skupine u UN-u koja još nije dala svojeg glavnog tajnika. I treće, Vesna Pusić je iz Hrvatske.

Nepisano je pravilo da glavni tajnik mora biti iz manje države. No ovo nisu samo prednosti hrvatske ministrice. Kao njezina glavna konkurencija spominje se Irina Bokova, glavna ravnateljica UNESCO-a. 62-godišnja Bugarka slovi kao favorit. Godinama radi za UN. Ima bogato iskustvo i u drugim međunarodnim institucijama.

Kako se uopće bira glavni tajnik?

Kandidat se dogovara unutar Vijeća sigurnosti. Mora dobiti potporu najmanje devet od ukupno 15 članica. Uvjet je da nijedna od pet stalnih članica ne uloži veto. S obzirom na duboku podijeljenost oko Ukrajine, pitanje je hoće li se svjetske sile moći dogovoriti oko bilo kojeg kandidata s Istoka Europe. Kada dogovor napokon bude postignut, o kandidatu će glasovati Opća skupština UN-a, u kojoj sjede predstavnici 193 zemlje članice. Novi glavni tajnik bit će izabran većinom glasova.

Cijeli ovaj proces odvijat će se u jesen sljedeće godine. Novi glavni tajnik dužnost preuzima prvog siječnja 2017. godine.

Iako se nagađa da bi sljedeće godine na čelo UN-a prvi put mogla zasjesti jedna žena, ne nedostaje potencijalnih muških kandidata. Nagađa se da bi među njima mogao biti bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk, koji je već radio u UN-u kao veleposlanik, a bio je i pomoćnik bivšeg glavnog tajnika Kofija Annana. Navodno će se natjecati i bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, ali diplomatski izvori kažu kako su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska već najavile veto.

Za izbor glavnog tajnika UN-a ne postoje jasno propisani kriteriji. Uvjeti su nepisani i neslužbeni. Cijeli proces odvija se iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene