Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Venecija: Otkrivene grobnice iz 16. stoljeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom radova na obnovi zgrada starog lazareta na jednom od otočića venecijanske lagune otkrivene su grobnice s odlično očuvanim ostacima 1560 nekadašnjih Venecijanaca i mnogim predmetima, piše La Repubblica i ističe kako taj nalaz "svjetske važnosti" pruža izvanredna uvid u život Venecijanaca od početka 15. do sredine 17. stoljeća.

Na otoku Lazzaretto Vecchio prilikom radova na obnovi na svijetlu dana pojavili su se kosturi, mnogi savršeno očuvani, muškaraca, žena, mladih i starih, a nalaz je po mišljenju arheologa od "svjetskog interesa" s obzirom na odgovore koje o životu starih Venecijanaca mogu dati brojni odlično očuvani posmrtni ostaci, navodi list.

Pročitajte i ovo Groblje Ostali šokirani Skandal u Sisku! U obiteljskoj grobnici godinama bila pokopana nepoznata žena: ''On mi je bahato odgovorio'' Autobus sletio s nadvožnjaka u Veneciji - 3 Nesreća kod Venecije Novi detalji nesreće u kojoj je poginula trudna Splićanka: Otkriven uzrok smrti vozača autobusa

Otok Santa Maria di Nazareth, kako se zvao, bio je jedan od prvih lazareta a uspostavile su ga vlasti Venecijanske republike 1423. godine nakon jedne snažne epidemije kuge. Lazaret je izgrađen na temeljima pustinjačkog samostana iz 13. stoljeća u svrhu izolacije oboljelih i stavljanja u karantenu ljudi i roba za koje se sumnjalo da u Veneciji donose zarazne bolesti. Lazaret je zatvoren 1630. godine i predan na korištenje vojsci a napušten je 60-tih godina prošlog stoljeća.

Pri radovima na učvršćivanju temelja jedne od zgrada otkrivene su prve ljudske kosti, a potom je nađeno još 240 grobnica, skupnih i pojedinačnih, sa ukupno 1560 kostura Venecijanaca umrlih prije četiri pet ili šest stoljeća ali i nekoliko Azijata i Afrikanaca, kako se može ocijeniti po tjelesnim karakteristikama, navodi La Repubblica. Kosturi su u gotovo savršenom stanju jer je voda koja je naplavila grobnice, suprotno raširenom mišljenju, dobro očuvala kosti, navodi list.

Antropologinja Luisa Gambaro sa sveučilišta u Padovi ističe kako će laboratorijska obrada nalaza i kostura pružiti golem broj do sada nedostupnih informacija. Poglavito o njihovu zdravlju, dakle o vrsti prehrane, o kvaliteti života pa i o poslovima koje su radili za života. Primjerice, izgleda da su mnogi bolovali od jedne bolesti kičme zvanoj Schmorl's Node, vrste hernije diska koja ukazuje na tešku opterećenost kralježnice te se vjerojatno radi o osobama koje su na leđima nosile teške terete poput vreća.

Za sada se može reći da su muškarci i žene podjednako zastupljeni, nastavlja list, da su većina odraslih starosti od 20 do 40 godina, da su prilično niski jer prosječna visina ne prelazi metar i 65, da je malo starih i mnogo djece, odnosno da ih je 17 posto imalo manje od 14 godina. List napominje i da su, s obzirom da su osobe na otoku bile bolesne ili se sumnjalo da su zarazne, po prvim ispitivanjima pokojnici za života bili iznenađujuće zdravi osim nešto artroze i ponekog loše zacijeljenog loma.

Izrazito su zdravi, što ponajviše iznenađuje, bili zubi što je znak da je u tim vremenima prehrana stanovništva bila siromašna šećerom i mastima, navodi list i dodaje da ipak ima i teških slučajeva poput oboljelih tuberkuloze i lepre ili "tajanstvenih slučajeva" poput lubanja s tragovima udaraca oružjem.

Pored kostura nađen je i velik broj predmeta, kaže Vincenzo Gobbo s venecijanskog sveučilišta, od svakodnevnih poput vilica, žlica, tanjura, čaša, prstenja, ogrlica, kocki, raspela, do keramike iz 14. stoljeća, zlatnog i brončanog venecijanskog novca. 

Sveukupno je nađenim predmetima napunjeno 140 kovčega. Na jednoj livadi nađeno je malo blago od nekoliko desetaka venecijanskih dukata koje, očito, onaj koji ih je zakopao nije uspio poživjeti da ih otkopa, piše list.

Po završetku radova 2010. godine lazaret će postati "muzej grada Venecije", navodi La Repubblica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene