Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veliki požari prijete još uvijek brojnim zgradama na jugu Kalifornije gdje je 125.000 tisuća osoba moralo napustiti domove zbog brzog širenja plamena izazvanog jakim vjetrovima, objavile su lokalne vlasti, prenose u petak agencije.


Policija u San Diegu uhitila je dvojicu mladića od 19 i 17 godina pod sumnjumo da su podmetnuli najmanje dva požara s kojima se taj grad bori već tri dana.

Vezani članci Požari u SAD-u, San Francisco Apokalipsa i prizori iz pakla u SAD-u: Pepeo pada s neba, poginulo šestero ljudi Požari u SAD-u Korisnici društvenih mreža podijelili apokaliptične prizore požara koji haraju SAD-om

Svjedoci su ih vidjeli kako podmeću požar i potom bježe na biciklima. Neki su ih pokušali i uhvatiti, no bez uspjeha, izvjestio je NBC San Diego.

Požari su uništili najmanje 20 kuća u okrugu San Diega, a šteta se procjenjuje na 20 milijna dolara. Vatrogasci su usredotočili svoje napore na padine San Marcosa, šezdesetak kilometara sjeverno od grada San Diega, prenosi AFP.

"Svi raspoloživi izvori mobilizirani su za borbu protiv vatre. San Marcos je naš regionalni prioritet a pomoć države Kalifornije raspoređena je", napisali su u priopćenju vatrogasci s tog lokaliteta.

"Obavezne evakuacije u gradu San Marcosu ostaju na snazi", dodali su oni, ističući da je izdano 13.000 naredbi o evakuaciji te da je na stotine osoba upućeno u skloništa.

Zgrada od 18 stanova uništena je blizu Carlsbada, dvadesetak kilometara od San Marcosa, gdje su najmanje još tri kuće zahvaćene plamenom između srijede i četvrtka.

Robbie Richard, predvodnik vatrogasaca San Marcosa, objasnio je da rekordne temperature i žestoki vjetar otežavaj njihov rad: "Danas bilježimo temperature iznad 38 stupnjeva Celzija. Tamo je tlo iznimno suho".

Kaliforniju redovito zahvaćaju veliki požari ljeti i ujesen, ali vatra je izbila ranije nego zadnjih godina. "To je vrlo rano u sezoni", ocijenio je Richard. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook