Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RUTINSKE VJEŽBE ILI PORUKA?

SVJETSKE SILE U AKCIJI: Kina s Rusijom u najvećim pomorskim manevrima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina i Rusija započele su u petak zajedničke pomorske vježbe koje je Peking ocijenio najvećim pomorskim manevrima s nekim stranim partnerom.

Zajedničke vježbe dviju zemalja u Japanskom moru trajat će od 5. do 12. srpnja, a prema riječima vrhovnog vojnog zapovjednika generala Fanga Fenghuia, vježbe nisu usmjerene prema nekoj trećoj strani, već im je cilj produbljene odnosa s Rusijom. No, kako primjećuju analitičari, vježbe se održavaju u trenutku napetosti u regiji, posebice između Japana i Filipina koji vode pomorski spor.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

-->> Kreću velike vojne vježbe obiju Koreja: Poluotok se pretvara u virtualnu bojišnicu

Kina također, najizraženije od svih, poseže za pomorskim dobrima u Istočnom i Južnom kineskom moru koja svojataju i Tokio i Manila.

Glasilo kineske komunističke partije Narodni list u petak je objavio da su se "pojavile tvrdnje da vježbe imaju simbolički karakter u smislu očuvanja suverenosti otoka u tom području te predstavljaju odgovor na američko-japanski savez".

Ratne mornarice SAD-a i Japan-a su, naime, održale zajedničke vježbe u vodama oko San Diega.

Kineski dnevni list ipak ističe da se radi o rutinskim vježbama, s naglaskom na spašavanje otetih brodova. "Nema nikakvog agresivnog elementa u tim zajedničkim vježbama", poručeno je u komunističkom glasilu.

Prema pisanju kineskih medija, kineska flota u vježbama sudjeluje s četiri razarača, dvije fregate s navođenim projektilima i jednim brodom za potporu, dok će Rusija sudjelovati s 11 ratnih brodova, podmornicom i tri ratna zrakoplova.

Kina i Rusija su prvi put održali zajedničke pomorske vježbe prošle godine, a u vojnim vježbama sudjeluju od 2005. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene