Službeni Kijev i proruski separatisti s istoka Ukrajine završili su u nedjelju razmjenu 200 zatvorenika, što je važan korak prema deeskalaciji jedinog aktivnog sukoba u Europi.

Galerija


"Završila je recipročna razmjena", objavilo je ukrajinsko predsjedništvo na svojoj Facebooku stranici te navelo da se u Ukrajinu vraća 76 osoba.

Vezani članci Ilustracija Jezivi zločin u Rusiji: Raskomadala tijelo supruga, organe oprala i nasolila pa ih čuvala u hladnjaku Ukrajinska vojska Konačno mir? Postignut dogovor o primirju na istoku Ukrajine

S druge strane, separatisti samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk kazali su za ruske novinske agencije da su im vraćene 61, odnosno 63 osoba.

Ranije su ukrajinska vlada i proruski separatisti objavili da počinju razmjenu "svi za sve", što znači da će se svi preostali zarobljenici iz petogodišnjeg sukoba vratiti kući. Sporazum su postigli ruski i ukrajinski predsjednik Vladimir Putin i Volodimir Zelenskij u Parizu u prosincu.

Ukrajinske snage bore se sa separatistima na istoku Ukrajine od 2014. u sukobu koji je odnio više od 13.000 života. Sporadične borbe nastavljaju se unatoč sporazumu o primirju.

Do sada je bilo nekoliko razmjena zarobljenika između Kijeva i pobunjenika. U zadnjoj razmjeni u prosincu 2017. Ukrajina je predala oko 300 zarobljenika proruskim separatistima, a primila 70 svojih boraca. (Hina)