Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika rasprava u Njemačkoj

Hoće li ponovno oživjeti Hitlerovo omiljeno mjesto?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nürnberg, drugi po veličini grad u Bavarskoj, nekako je ostao najpoznatiji po svojoj nacističkoj povijesti - masovnim okupljanjima Hitlerove stranke, grandioznim paradama koje su trebale prikazati svu moć Njemačke a kasnije je sve završilo i Nürnberškim procesom.

Od 1933. do 1938. na prostoru od 12 nogometnih igrališta u jugoistočnom Nünbergu održavali su se grandiozni skupovi Nacističke stranke na kojima se znalo okupiti i do 200 tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svi ostali u šoku Ravnateljica pod istragom: Učenike pozdravila sa 'Sieg Heil' Slika nije dostupna Najosporovaniji Mađar U Mađarskoj osvanula bista Hitlerovog saveznika



Monstruozni kompleks sa Zeppelin tribinom izgradio je Hitlerov omiljeni arhitekt, Albert Speer, koji je tvrdio kako je koristio specijalne materijale da bi građevina što više podsjećala na one iz Rimskog carstva i kako bi trajala tisućama godina. Omiljeno okupljalište nacista u Nürnbergu ovjekovječeno je i u propagandnom filmu njemačke redateljice Leni Reifensthal 'Trijumf volje' a u kojem je Hitler prikazan kao Mesija pa je u Njemačkoj i dalje zabranjen.

Danas, 80 godina kasnije, se u Njemačkoj vodi velika javna rasprava što učiniti s kompleksom koji sve više propada. Tamo gdje je Hitler nekada držao gorljive govore propagirajući svoje bolesne ideje, danas stoje natpisi 'Opasnost od urušavanja' i 'Ulazite na vlasititi rizik'. Svake godine kompleks ipak posjeti 250 tisuća turista. Mnogi se ipak pitaju treba li u njega uložiti 60 milijuna kuna poreznih obveznika, kako planiraju gradske vlasti Nürnberga, da bi se očuvalo mjesto povezano s veličanjem Hitlera i nacizma.



'Naš cilj je da to ostane autentično mjesto na kojem će ljudi učiti o povijesti. Planiramo obnoviti kompleks. Neće to biti kompletno renoviranje, ali želimo sačuvati osnovne temelje kako bi posjetitelji mogli razumjeti kako su se nacisti 'prodali' Nijemcima', kazao je gradonačelnik Nürnberga Ulrich Maly.

No, mnogi se u Njemačkoj ne slažu s ovakvim planovima gradskih vlasti.

'Ima li smisla, političkih, društvenih ili estetskih razloga da se obnavlja monstruozna arhitektura koja još uvijek uspijeva oduševljavati one koji traže auru i duh Hitlera', pita profesor Norbert Frei, profesor povijesti.

Konačnu odluku o preuređenju kompleksa gradsko vijeće trebalo bi donijeti početkom ove godine, piše Independent.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene