Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gavin Williamson

Velika Britanija: Theresa May otpustila ministra obrane zbog skandala s curenjem informacija

Theresa May (Foto: AFP)
Theresa May (Foto: AFP) Foto: Afp
Britanska premijerka Theresa May otpustila je ministra obrane Gavina Williamsona zbog curenja informacija Nacionalnog vijeća za sigurnost o uključenosti Huaweija u izgradnju 5G mreže u Velikoj Britaniji.

Ured premijerke Therese May objavio je priopćenje u kojem se navodi da je ministar obrane Gavin Williamson razriješen dužnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 5g mreža i koronavirus Stručnjaci pokopali trenutno najpopularniju teoriju urote: "To je potpuna glupost, najgora vrsta lažnih vijesti" Slika nije dostupna POVEZANI SMO SIGURNI Štete li elektromagnetska zračenja uistinu našem zdravlju?

''Premijerka je zatražila Gavina Williamsona da napusti vladu jer je izgubio povjerenje u mogućnost služenja na dužnosti ministra obrane i člana vlade. Premijerka je ovu odluku donijela zbog njegova ponašanja u istrazi zbog okolnosti neovlaštenog otkrivanja informacija sa sastanka Nacionalnog vijeća za sigurnost'', stoji u priopćenju, prenosi Guardian.

Prošli tjedan u javnost je iscurila informacija da će Britanija dopustiti kompaniji Huawei ograničeni pristup mobilnoj mreži novije generacije 5G, tražeći tako kompromis u žestokom sporu između Sjedinjenih Država i Kine oko budućih generacija komunikacijske tehnologije.

Britansko Nacionalno vijeće za sigurnosti je tijelo na kojem glavni ministri kabineta raspravljaju o visoko povjerljivim temama vezanih uz nacionalnu sigurnost te je curenje tih informacija, koje je prvo izašlo u nacionalnim novinama, izazvalo ljutnju u parlamentu.

Williamson je u više navrata zanijekao odgovornost za curenje informacija. May je imenovala ministricu za međunarodni razvoj, Penny Mordaunt kao šeficu obrane umjesto Williamsona.

Huawei, svjetski najveći proizvođač telekomunikacijske opreme, pod nadzorom je nakon što su Sjedinjene Države rekle svojim saveznicima da ne koriste njihovu tehnologiju zbog sumnje da kompanija služi Kini kao sredstvo za špijuniranje. Huawei kategorički opovrgava te tvrdnje.

Podsjetimo, Europska komisija predložila je zajednički pristup sigurnosti 5G mreža uslijed povećanja zabrinutosti zbog kineske dominacije na tom području.

Trenutačno se održava rasprava o tome koliko će u procesu sudjelovati strane kompanije, poput kineskog diva Huaweija. 5G mreža mnogo je brža od postojećih.

Italija je izglasala zakon koji njihovoj vladi daje pravo na veto u dogovoru o 5G tehnologiji koji uključuje subjekte izvan EU-a, u potezu koji se čini kao obrana protiv Kine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene