Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Projektil ispaljen s RAF-ovog Tornado zrakoplova može precizno pogoditi vozilo koje se kreće brzinom od 112 km/sat.


Projektili koji su toliko precizni da gotovo u centimetar gađaju sićušne mete u pokretu s udaljenosti od 11 kilometara mogli bi biti sljedeće oružje kojim će Međunarodna koalicija pokušati odsjeći 'zmijsku glavu'  Islamske države - jednog po jednog vođu terorista - i tako unijeti strah i kaos u njihove redove. No, samo ako Velika Britanija proširi svoje djelovanje i na Siriju, gdje se u Raqqi nalazi sjedište ISIS-a.

Naime, laserski navođen Brimstone projektile imaju samo dvije zemlje na svijetu - Velika Britanija i Saudijska Arabija. Cijena jednog komada tog moćnog oružja je 100 tisuća funti, odnosno milijun kuna.

Brimstone je korišten u borbi protiv Gadafijevoj režima u Libiji 2011. godine. Projektil ispaljen s RAF-ovog Tornado zrakoplova može biti lansiran iz aviona koji je od mete udaljen više od 11 kilometara.

Vezani članci Borci ISIL-a - 2 ISIL-ovci dovedeni pred sud u Sarajevo: Svi tvrde da su nevini, određen im jednomjesečni pritvor Abu Bakr al Bagdadi (Foto: AFP) Potvrđena smrt najbližeg Bagdadijevog suradnika: Ubijen glasnogovornik Islamske države

U borbu protiv IS-a kreće i vojna sila koja se tome dugo opirala - Šalje 1200 vojnika

Svaki Brimstone ima malu ali vrlo preciznu bojevu glavu ispunjenu eksplozivom koja smanjuje mogućnost stradavanja okolnih meta, primjerice civila, a osim toga, pilot sam odlučuje kad će doći do eksplozije.

Ukoliko britanski parlament odobri širenje vojne misije u Siriju, iz ministarstva obrane već su najavili kako će njihove prve mete biti čelni ljudi Islamske države - zapovjedna sjedišta te kampovi za obuku, piše Daily Mail.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook