Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoren put pobjedi

Obilježena 100. godišnjica bitke kod Amiensa

Amiens u prvom svjetskom ratu (Foto: AFP)
Amiens u prvom svjetskom ratu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Amiens u prvom svjetskom ratu (Foto: AFP) Amiens u prvom svjetskom ratu (Foto: AFP) Foto: Afp Amiens u prvom svjetskom ratu (Foto: AFP) Amiens u prvom svjetskom ratu (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Amiens u prvom svjetskom ratu (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Velika Britanija i Francuska obilježile su u utorak 100. godišnjicu bitke kod Amiensa koja im je otvorila put prema pobjedi u Prvom svjetskom ratu, na svečanosti u gotičkoj katedrali u tom gradu na sjeveru Francuske.

Britanska premijerka Theresa May i vojni časnici pročitali su pisma i pjesme boraca iz te bitke na koju se često zaboravlja, a koja je borbe izvela iz rovova i otvorila put potpisivanju primirja 100 dana poslije.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Izlazak iz EU-a do 31. listopada? Johnson krenuo u kampanju za nasljednika May: ''Odgoda Brexita znači poraz'' Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Predaja kandidatura Službeno započela utrka za nasljednika Therese May, zna se i favorit

"Amiens je bio simboličan za 'Entente Cordiale' (Srdačni sporazum), suradnju bez koje bi pobjeda bila nemoguća", rekao je princ William.

"Danas se vraćamo da naučimo više o iskustvu onih koji su u tome sudjelovali tijekom povijesnog ljeta 1918., kako bi odali počast palim žrtvama svih nacija, prisjetili se svih onih koji su sudjelovali u tom velikom pothvatu i proslavili prijateljske veze koje povezuju naše nacije."

Svečanosti su nazočili potomci vojnika koji su se borili u toj bitki zajedno s dužnosnicima iz Francuske, Kanade, Australije, Irske i SAD-a.

May je pročitala izvadak iz ratnih memoara tadašnjeg britanskog premijera, Davida Lloyda Georgea, u kojem se on prisjeća da "ni sama britanska vojska nije shvatila razmjere i značenje trijumfa koji su tog dana postigli".

Bitka je počela u 4:20 sati ujutro 8. kolovoza 1918., kada je 900 savezničkih topova otvorilo vatru u iznenadnom napadu na njemačke snage.

Savezničke snage napredovale su u jednom danu gotovo 13 kilometara, zaplijenile 450 topova i zarobile 12.000 njemačkih vojnika, što je bilo veliko postignuće u ratu koji su do tada obilježavali minimalni pomaci i rovovski status quo.

Savezničke snage izgubile su u trodnevnoj bitki 19.000 vojnika, dok je među Nijemcima bilo 27.000 ubijenih i ozlijeđenih.

Njemački general Erich Ludendorff rekao je tada da je ta bitka bila "crni dan za njemačku vojsku". U ofenzivi je sudjelovalo gotovo 100.000 australskih, britanskih, kanadskih i francuskih vojnika. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene