Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je kriv?

STRAVIČNA PRIČA A mi se žalimo na zdravstvo u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
24-godišnja majka umrla je od raka grlića maternice nakon što joj nisu dopustili obavljanje pretrage Papa-test zbog toga što je premlada.

Rachel Sarjantson, 24-godišnjakinja koja se u ožujku trebala udati za oca svojeg djeteta, godinu se dana borila s rakom grlića maternice koji je na koncu pobijedio.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

Ožalošćena obitelj tvrdi kako je njezina sudbina mogla biti u potpunosti drugačija, no zbog rigoroznih pravila Velike Britanije, prema kojma manjka prevencije u sprječavanju zločudnih bolesti, te je mlađima od 25 godina 'nepotrebno' raditi Papa-test, piše Daily Mail.

Razvili test koji previđa rak dojke devet godina unaprijed

'Nije trebala prolaziti kroz sve to. Nije trabala toliko trpjeti. Da, nesretan je to slučaj, no mogao se spriječiti. Takve se stvari ne bi smjele događati u našoj zemlji', rekla je Lisa Rich, majka preminule Rachel.

'Da je dobna granica za obavljanje papa-testa malo niže, ona bi danas mogla biti ovdje s nama', rekla je Rachelina sestra, 28- godišnja Zoe.

Kad je Rachel dobila odobrenje da napravi Papa-test, bilo je prekasno. Bolest se proširila i ušla u podmuklu fazu za koju više nije bilo lijeka. Nakon što je bila podvrgnuta zahvatu histerektomije, ukljanjanju maternice te nakon četiri tjedna zračenja, liječnici su bili uvjereni kako će se ova mlada majka izvući. Bilo je to u ožujku, no već sljedeći mjesec, nalazi su pokazali kako se bolest vratila, a njezino je tijelo bilo preslabo za novu dozu kemoterapije. Rachel je potom hospitalizirana, a nakon samo dva tjedna provedenih u bolnici izgubila je posljednju bitku.

Njzina obitelj odlučna je u naumu da promijeni zakon zbog kojega je njihova Rachel prekasno saznala za svoju bolest.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene