Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika većina Izraelaca i dalje smatra nemogućim oprostiti Njemačkoj holokaust u kojemu je nacistički režim ubio 6 milijuna Židova, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja.


Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na pitanje je li vrijeme da se njemačkom narodu i Njemačkoj oproste zločini počinjeni u holokaustu budući da je otad prošlo 65 godina, 51 posto ispitanih je izjavilo da nikako ne misli da je vrijeme za oprost. Samo 23 posto je reklo da su voljni oprostiti, a sedam posto je izjavilo da nema mišljenje o tome.

>> Izraelci odali počast žrtvama holokausta

Vezani članci Ognjen Kraus (Foto: Edina Zuko/PIXSELL) Skup sjećanja na Kristalnu noć: "Ne smijemo dozvoliti izjednačavanje ustaštva i antifašizma" Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Predsjednica se u Jeruzalemu sastala s Netanyahuom: "Izrael će imati prijatelja za kormilom Europske unije"

Ispitivanje je pokazalo da što su stariji bili ispitanici to je bio vjerojatniji odgovor da podržavaju oprost. Sekularni Židovi također su bili skloniji opraštanju od vjernika.

Ispitivanje je proveo Institut geokartografije za Centar za akademske studije. Ispitano je 500 muškaraca i žena straijih od 18 godina, reprezentativni uzorak židovskog stanovništva u Izraelu. (Hina)