Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika većina Izraelaca i dalje smatra nemogućim oprostiti Njemačkoj holokaust u kojemu je nacistički režim ubio 6 milijuna Židova, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja.


Na pitanje je li vrijeme da se njemačkom narodu i Njemačkoj oproste zločini počinjeni u holokaustu budući da je otad prošlo 65 godina, 51 posto ispitanih je izjavilo da nikako ne misli da je vrijeme za oprost. Samo 23 posto je reklo da su voljni oprostiti, a sedam posto je izjavilo da nema mišljenje o tome.

>> Izraelci odali počast žrtvama holokausta

Vezani članci Vandalizam u plemenite svrhe Iskoristili vandalizam u plemenite svrhe, nadaju se da će popraviti dan slučajnim prolaznicima Kolinda Grabar-Kitarović Predsjednica u Izraelu zasuta pozivima državnika: "Kažu mi, daj se javi još, daj dođi malo do mene prije nego što odeš i nakon što odeš"

Ispitivanje je pokazalo da što su stariji bili ispitanici to je bio vjerojatniji odgovor da podržavaju oprost. Sekularni Židovi također su bili skloniji opraštanju od vjernika.

Ispitivanje je proveo Institut geokartografije za Centar za akademske studije. Ispitano je 500 muškaraca i žena straijih od 18 godina, reprezentativni uzorak židovskog stanovništva u Izraelu. (Hina)