Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Godišnjica napada na WTC

Većina Amerikanaca ne vjeruje da će Bin Laden biti uhićen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devet godina nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001., rekordan broj Amerikanaca vjeruje da Sjedinjene Države vjerojatno nikada neće zarobiti ili ubiti čelnika Al Qaide Osamu bin Ladena, prema novoj nacionalnoj anketi objavljenoj u četvrtak.

Ispitivanje CNN/Opinion Research Corp. otkriva da 36 posto američkih građana misli da je zemlja sigurnija od terorizma nego što je bila prije napada iz 2001. Gotovo dvije trećine Amerikanaca, međutim, nije osobno zabrinuto da mogu postati žrtva terorizma. Većina je rekla da je spremna za napad, ako bi se dogodio.

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran" Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

Iako američka vlada ne daje nikakve naznake da je prestala tragati za čovjekom koji stoji iza napada 11. rujna, 30 posto Amerikanaca vjeruje da vlada vjerojatno nikada neće zarobiti ili ubiti Bin Ladena. Šezdeset i sedam posto vjeruje da je to malo vjerojatno. U 2001., jedan od pet Amerikanaca je vjerovao da SAD vjerojatno neće uhvatiti Bin Ladena. Taj je broj proteklih godina stalno rastao.

Na domaćem terenu, većina od 52 posto ispitanih je rekla da je sada spremna za teroristički napad. Godine 2003., većina ispitanih je rekla da njihove obitelji nisu bile pripremljene. 'Povjerenje u lokalnu policiju i bolnice također je povećano u to vrijeme, a većina kaže kako smatra da je savezna vlada spremna odgovoriti na teroristički napad', rekao je Keating Holland, CNN-ov direktor za ispitivanja javnog mnijenja.

'Nije da oni misle kako su te pripreme nužne - 63 posto kaže da nije osobito zabrinuto s mogućim terorističkim napadom, a samo 7 posto vrlo je zabrinuto', dodao je. Unatoč tome, šest od 10 Amerikanaca vjeruje kako je potrebno da američke postrojbe ostanu u Afganistanu, kako bi se spriječile dodatne terorističke akcije u SAD-u. Anketa CNN/ORC provedena je telefonski 1. i 2. rujna na uzorku od 1.024 odraslih Amerikanaca. Istraživanje ima marginu greške od plus ili minus tri posto. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene