Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništeno 26 kuća

Vatrogasci se i dalje bore s požarima u Australiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatrogasci su se u ponedjeljak borili da svladaju veliki šumski požar u Južnoj Australiji prije povratka opasnih meteoroloških prilika, objavile su vlasti.

Dvadeset šest kuća uništeno je u požaru koji je izbio u subotu u Sampson Faltu, u planinskom lancu istočno od Adelaide - Mount Lofty Ranges. Najmanje 29 osoba, većinom vatrogasaca, lakše je ozlijeđeno, objavila je policija.

Gotovo 13.000 hektara niskog raslinja i poljoprivrednog zemljišta uništeno je a kućama i dalje prijeti opasnost, rekle su vatrogasne i spasilačke službe.

Temperature su osvježile od nedjelje dok se vjetar smirio, a takvo bi stanje trebalo potrajati do utorka. Potom bi temperature trebale nanovo porasti do 38 stupnjeva Celzija u srijedu a vjetar koji je otežavajući faktor trebao bi se podići prije jakih kiša predviđenih u petak.

VIDEO 'Najgora klimatska epizoda u regiji nakon katastrofalnih požara 1983.'

Premijer Južne Australije Jay Weatherhill istaknuo je da treba iskoristiti smirivanje vremena za bilancu.

Stanje je "još uvijek očito opasno", izjavio je premijer novinarima. "Daleko je od toga da je gotovo", kazao je on. "Trudimo se biti brzi kako bi iskontrolirali taj požar što je više moguće prije nego zatopli i vjetar pojača".

Kanaderi su izbacili stotine tisuća litara retardanta na vatru koja pokriva površinu od 238 kilometara. Prioritet vatrogasaca je ograničiti stihiju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene