Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjeverna Koreja odobrila

Pucaju na sve koji zemlju napuštaju bez odobrenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski graničari dobili su naredbu da otvore vatru na bilo koga tko pokuša izaći iz zemlje bez dopuštenja, prenio je južnokorejski list Chosen Sinbo, pozivajući se na obaviještene izvore.

Državno povjerenstvo za obranu, glavno vladino tijelo na čijem je čelu Kim Jon Il, je vojnicima naredilo da odmah pucaju na sve one koji žele napustiti zemlju bez dopuštenja, piše list. Do ovog poteza dolazi nakon vijesti o devalvaciji u Sjevernoj Koreji o kojoj službeni sjevernokorejski mediji nisu objavili ni riječi. Agencije prenose da je Pjongjang ovaj tjedan uklonio 'dvije nule' s vrijednosti svoje valute, što je za sto puta smanjilo vrijednost svih ušteđevina osim onih u državnim bankama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna među njima i gradonačelnik Knina Stranku s imenom i prezimenom napustilo šest članova: "Kad obraz i čast imaju cijenu, mi u tome ne možemo sudjelovati" Slika nije dostupna Među najvećim kritičarima Milanka Opačić napustila SDP: "Jasno je da ni jedna strana nema volje stranku izvući iz krize"

Devalvacija je osiromašila i mnogobrojne trgovce koji su gotovinu zarađivali izvan službene ekonomije te izolirane komunističke zemlje. Južnokorejski mediji javili su da je taj potez izazvao veliko nezadovoljstvo u Sjevernoj Koreji, te da je doveo do oštrog pada unutarnje trgovine i do povećanja cijene ključnih namirnica poput riže.

>> Sjeverna Koreja drži 154.000 političkih zatvorenika?

Neki oblici slobodnog tržišta zaživjeli su u Sjevernoj Koreji nakon katastrofalne gladi krajem devedesetih godina u kojoj je, kako se procjenjuje, umrlo oko milijun od 22 milijuna stanovnika zemlje.  Pošto je državni sustav distribucije hrane kolabirao, građani Sjeverne Koreje okrenuli su se neslužbenoj razmjeni i trgovini preko granice s Kinom kako bi došli do roba koje su se prodavale na neformalnim tržnicama diljem zemlje koje su uglavnom djelovale izvan kontrole središnje vlasti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene