Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak 29. rujna

'Vatileaks': Suđenje Papinom sobaru zbog krađe tajnih dokumenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje sobaru pape Benedikta XVI., osumnjičenom za krađu tajnih vatikanskih dokumenata u aferi nazvanoj "Vatileaks", počet će 29. rujna.

U istom postupku obuhvaćeni su sobar Paolo Gabriele i Claudio Sciarpelletti, informatički stručnjak u Vatikanu. Gabriele, koji je pomagao Papi pri odijevanju, služio mu obroke i pratio ga u javnosti, optužen je da je s Papina pisaćeg stola uzeo pisma i dostavio ih novinarima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um"

>> 'Vatileaks': Papa želi spriječiti curenje povjerljivih informacija iz Vatikana

Smatra se da u pozadini afere koja je potresla Vatikan stoji borba za vlast između pojedinih kardinala. Gabriele je istražiteljima rekao da je dokumente dostavio novinarima u želji da iskorijeni 'zlo i korupciju' koju je uočio 'posvuda u Crkvi', a 'Papa o tome nije bilo dovoljno obaviješten', navodi se u optužnici.

Gabriele je uhićen 23. svibnja i prijeti mu kazna od šest godina zatvora. Kako papinska država nema zatvor, služit će kaznu u talijanskom zatvoru ako mu Papa ne oprosti. Sciarpellettiju se na teret stavljaju blaže optužbe, za pomaganje i suučesništvo.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene