Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Povijest ne smijemo zlostavljati'

Vatikanski list brani investicije Crkve u vrijeme Mussolinija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Urednik L'Osservatore Romana stao je u obranu Vatikana nakon teksta u britanskome Guardianu, u kojemu se Svetu Stolicu proziva za izgradnju velikog nekretninskog carstva Mussolinijevim novcem dobivenim u zamjenu za papinsko priznanje fašističkog režima.

Vatikanski list L'Osservatore Romano u utorak je stao u obranu Svete Stolice od optužbi britanskog lista Guardiana da je prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata fašističkim novcem izgradila carstvo nekretnina. "Povijest ne smijemo zlostavljati", poručuje direktor L'Osservatore Romana Giovanni Maria Vian u broju od srijede pobijajući navode britanskog lista.

Pročitajte i ovo Papa Franjo posjet Mađarskoj Papa Franjo uputio jasnu poruku Orbanu pred desecima tisuća vjernika: "Ne zatvarajate vrata" Provjereno: Đuro Hranić Zataškavanje zlostavljanja Moralni teolog o Hraniću: "Ako pastir nije postupao kako to Crkva propisuje, Sveta stolica ga može opozvati"

"Vatikan, financije i fašizam, sve naravno začinjeno tajnošću: eto ukusnih sastojaka za tobožnju Guardianovu senzaciju", piše vatikanski list.

>> VIDEO Papa pustio golubicu, a ona se zabila u zid!

21. siječnja The Guardian je napisao da je Sveta Stolica u tajnosti sagradila nekretninsko carstvo u Velikoj Britaniji, u Francuskoj i u Švicarskoj novcem dobivenim od Mussolinija, u zamjenu za papinsko priznanje talijanskog fašističkog režima Lateranskim ugovorima iz 1929. List je kritizirao tajnost koja je još nedavno obavijala tu imovinu.

Vian, povjesničar i novinar, ocijenio je da je riječ o "nizu netočnih i neutemeljenih informacija, nevješto povezanih" i osudio je uporabu "nespecificiranih dokumenata" koji "navodno svjedoče o djelatnostima društva u vlasništvu Vatikana suprotno interesima Saveznika".

Vian je rekao da Lateranski ugovori "nisu bili sramotan ugovor između Katoličke crkve i fašizma, već naprotiv nužno i pravedno rješenje". Financijski dio tih ugovora obeštetio je Svetu Stolicu u današnjoj vrijednosti od 1,2 milijarde eura koje je reinvestirala.

Ulogu pape Pija XII. u Drugom svjetskom ratu osporavali su mnogi povjesničari ocijenivši da je šutio na progon židova. Crkva pak ističe da je djelovao u tajnosti kako bi spasio što veći broj židova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene