Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vatikan želi normalizirati odnose s Kinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. progovoriti će o napetim odnosima između Vatikana i Kine u pismu kojeg će uputiti vjernicima u toj zemlji, objavio je Vatikan nakon dvodnevne konferencije u Rimu.

Odnosi Svete stolice i Kine napeti su jer Vatikan priznaje vladu u Tajvanu, koju Kina smatra svojom odmetnutom provincijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Verbalni sukob PALE TEŠKE RIJEČI 'Nemojte više o poglavljima. Ako hoćete otvorite ih, ako nećete - nemojte' Slika nije dostupna Konferencija u Zagrebu Hrvatska mora još puno učiti: Evo tko joj je dobar primjer

U priopćenju stoji da Vatikan želi nastaviti 'konstruktivan dijalog s kineskom vladom'.

Četrnaest milijuna kineskih kršćana podijeljeni su na one odane Rimu i one koji pripadaju državnoj Katoličkoj crkvi, tzv. Kineskoj patriotskoj katoličkoj organizaciji.

Peking je prošle godine razbjesnio Vatikan imenujući tri biskupa bez papine suglasnosti.

Od svog izbora u travnju 2005., papa Benedikt XVI. zauzimao se za normalizaciju odnosa s Kinom, koji su pogoršani 1951. godine kada kineske komunističke vlasti prisilile Vatikan da svoje veleposlanstvo prebaci iz Pekinga u Taipei.

Vatikanski dužnosnici dali su naslutiti kako su spremni vratiti
nuncija u Peking, pod uvjetom da vlada zajamči vjerske slobode i prekine s jednostranim imenovanjem biskupa.

Dvodnevnom konferencijom u Rimu predsjedao je državni tajnik Svete stolice kardinal Tarcisio Bertone. Na skupu su, među ostalima, bili kardinal Hong Konga Joseph Zen, vatreni zagovornik vjerskih sloboda kao i nekoliko kineskih biskupa, no papa Benedikt XVI. nije mu nazočio.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene