Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi put će novinari izaći pred sud Vatikana.


Pravosuđe u Vatikanu objavilo je subotu da je optužilo pet osoba za "zločinačko udruživanje", krađu i objavu tajnih dokumenata koji su razotkrili nepravilnosti i pronevjere u radu Svete Stolice.

Vezani članci Papa Franjo (Foto: AFP) Pompeo doživio hladan tuš u Rimu: Zatražio audijenciju s Papom i dobio odbijenicu Slika nije dostupna Vatileaks: Sciarpelletti nije bio 'veliki prijatelj' papinog sobara

Katolička crkva optužila je pet osoba za objavu tajnih dokumeanta i informacija i budu li proglašene krivima prijeti im kazne od četiri do osam godina zatvora.

Među optuženima su novinari Gianluigi Nuzzi i Emiliano Fittipaldi, koji su objavili knjigu o skandalima Katoličke Crkve na temelju dokumenata koji su procurili u javnosti. Napose u knjizi optužuju Crkvu za neodgovorno trošenje novca vjernika.

Optuženi su pozvani na prvo saslušanje 24. studenoga, piše agencija AFP.

To je prvi put da će novinari izaći pred sud Vatikana.

Vatikan otvorio istragu protiv novinara zbog curenja dokumenata

Španjolski svećenik Lucio Angel Vallejo Blada, blizak organizaciji Opus Dei i talijanska savjetnica Francesca Immacolata Chaouqui uhićeni su jer su stupili u vezu s talijanskim novinarima Nuzzijem i Fittipaldijem i proslijedili im dokumente.

Chaouqui je puštena iz pritvora pošto je pristala surađivati, no Vallejo Balda još je u pritvoru u Vatikanu.

Peta osoba, Nicola Maio, suradnik msgr. Valleja Balde, također će se naći pred sudom u aferi nazvanoj "Vatileaks 2" koja je počela početkom studenoga.

VATILEAKS Papa je ogorčen, ali odlučan: 'Pokažimo mirnoću i poniznost, reforme idu dalje'

Skandal podsjeća na prvi Vatileaks iz 2012. koji je duboko potresao pontifikat Benedikta XVI., kojega su tajna pisma bila objavljena u tisku, a za što je bio optužen njegov sobar koji je bio osuđen na 18 mjeseci zatvora no Benedikt ga je pomilovao.

Nuzzi je tada bio jedan od glavnih aktera o čemu je napisao knjigu "Njegova Svetost", na temelju tajnih pisama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook