Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uložio prosvjed

Vatikan 'šokiran' pretresom u Belgiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je uložio prosvjed Belgijancima zbog pretresa što ih je u sjedištu Katoličke crkve u toj zemlji izvršila belgijska policija, uslijed optužbi da su njezini svećenici spolno iskorištavali maloljetnike.

Vatikan je u priopćenju izrazio 'šokiranost' načinom na koji su pretresi izvedeni i indignaciju zbog, kako se navodi, oskvrnuća dviju kardinalskih grobnica. Vatikanski ministar vanjskih poslova uložio je belgijskome veleposlaniku u Vatikanu službeni prosvjed.

Pročitajte i ovo Belgijski premijer Alexander De Croo Izbori su u lipnju Belgija istražuje moguću umiješanost Rusije u europsku izbornu kampanju Papa Franjo respiratorna infekcija Stižu novi detalji o stanju pape Franje: U bolnici je zbog osobe koja mu je već jednom spasila život. "Rekao mi je - moraš..."

Policajci su u četvrtak pretražili prostorije nadbiskupije u gradu Malines-Bruxelles u Malinesu, sjeverno od Bruxellesa, radi prikupljanja dokaza u vezi s optužbama. Nadbiskupija Malines-Bruxelles je sjedište Katoličke crkve u Belgiji. Od početka godine njezin nadbiskup je Andre-Joseph Leonard, belgijski primas i predsjednik Belgijske biskupske konferencije.

Policija je tijekom devetosatnog pretresa zatvorila prostorije bruxelleske nadbiskupije u Malinesu, prekinuvši sastanak belgijskih biskupa te im je, tijekom pretresa, zabranila napuštanje prostorija i korištenje telefonskih veza, izvijestio je glasnogovornik Crkve.

Pretražena je i rezidencija kardinala Godfrieda Danneelsa, bivšega nadbiskupa koji je odstupio s dužnosti u siječnju. Policija je zaplijenila njegov kompjutor.

'Vatikan izražava šokiranost zbog načina na koji su jučer izvedeni pretresi te indignaciju zbog oskvrnuća grobnica dvojice kardinala', stoji u priopćenju Vatikana.

Nakon Irske, Njemačke, Sjedinjenih Država i Austrije, Katoličku crkvu u Belgiji pogodili su koncem travnja pedofilski skandali, s prisilnom ostavkom biskupa Brugesa koji je priznao da je u 1980-im spolno zlostavljao malodobnika iz svog okružja. U svibnju su belgijski biskupi zatražili oprost od žrtava svećenika pedofila 'zbog agresije' ali i zbog šutnje crkvenog vrha. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene