Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vatikan: Kardinal branio molitvu o obraćanju židova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikanski kardinal Walter Kasper, zadužen za odnose sa židovima, danas je stao u zaštitu molitve za obraćenje židova, rekavši kako ona nije uvredljiva i kako katolici imaju pravo moliti onako kako žele.

"Moram reći da ne razumijem zašto židovi ne mogu prihvatiti da imamo pravo koristiti svoju slobodu kako bismo oblikovali vlastite molitve", rekao je Kasper u razgovoru za talijanski dnevnik Corriere della Sera dan nakon što su svjetski židovski vođe rekli kako bi ponovno uvođenje stare molitve moglo unazaditi međuvjerski dijalog za nekoliko
desetljeća.

Pročitajte i ovo Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično'' Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije

Vatikan je u utorak revidirao spornu molitvu na latinskom jeziku kojom se na veliki petak koristi mali broj katoličkih tradicionalista, uklonivši spominjanje židovskog "sljepila" glede Isusa Krista i rečenicu u kojoj se od Boga traži da "makne veo s njihovih srca".

No židovi su kritizirali i novu verziju jer u njoj i dalje stoji kako
bi židovi morali priznati Isusa Krista kao spasitelja svih ljudi. 

U njoj su sadržane dvije stvari koje su židovski vođe željeli da budu uklonjene - izravni poziv na "spas cijelog Izraela" i neizravni na obraćenje židova.

"Smatramo kako ta molitva ne može biti prepreka za dijalog jer odražava vjeru Crkve, a židovi, uz to, imaju u svojim liturgijskim tekstovima molitve koje se katolicima ne sviđaju", rekao je Kasper, dodavši kako formula za tu molitvu proizlazi iz zapisa svetog Pavla i da ona samo ističe kako je Isus za kršćane prorok i Sin Božji.

"Svatko mora prihvatiti i poštovati različitosti", rekao je kardinal.

Židovske skupine žalile su se kad je Papa prošle godine uputio poslanicu u kojoj se dopušta šira uporaba tradicionalne mise i molitvenika na latinskom, koji su ukinuti nakon reformi na Drugom vatikanskom koncilu, koji je zasjedao od 1962. do 1965. 

Prosvjedovale su i protiv ponovnog uvođenja nekadašnje molitve za obraćenje židova i od Pape zatražili da je promijeni.

U svijetu je samo nekoliko stotina tisuća tradicionalista koji rabe stari ritual na latinskom i koji će koristiti tu molitvu. Golema većina katolika, kojih je u svijetu 1,1 milijarda, slušaju misu na materinskom jeziku i mole drukčiju molitvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene