Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poljski parlament usvojio je u petak rezoluciju kojom je proglasio "genocidom" pokolj oko stotinu tisuća Poljaka u pograničnoj regiji Voliniji koji su počinili ukrajinski nacionalisti od 1943. do 1945.


Rezolucija je usvojena gotovo jednoglasno, s 432 glasa za i deset suzdržanih. U njoj se kritiziraju ukrajinske vlasti koje ne priznaju termin genocid.

Vezani članci Ruski predsjednik Vladimir Putin govori na konferenciji za novinare posljednjeg dana Foruma za pojas i cestu u Pekingu (Foto: AFP) Putin pozdravio zajedničko državljanstvo između Rusije i Ukrajine: "Prije ili kasnije to će dovesti do očekivanog rezultata" Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Novi ukrajinski predsjednik odgovorio Putinu: "Mi u Ukrajini imamo slobodu govora, slobodne medije i internet"

"Žrtve zločina koje su počinili ukrajinski nacionalisti 1940-ih godina nisu priznate na primjeren način i masovni ubojice nisu optuženi za genocid kako nalaže povijesna istina", kaže se u tekstu.

Rezolucijom se uvodi Dan sjećanja na žrtve genocida, koji će se obilježavati 11. srpnja.

Volinija, nastanjena većinom Ukrajincima, pripadala je Poljskoj do 1939. Zločini o kojima je riječ, počinjeni i nad ženama te djeci, počeli su pod nacističkom okupacijom i nastavili se nakon što su Ukrajinu zauzele sovjetske snage.

Rezolucija spominje i pokolje Ukrajinaca koje su iz osvete počinili Poljaci. Povjesničari smatraju da je tako stradalo do 20.000 ljudi. (Hina)