Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvo treba riješiti krizu

Van Rompuya jako brine stanje u Grčkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy je u Kopenhagenu, nakon konferencije o gospodarskom rastu pozvao grčke čelnike da se odgovorno ponašaju te da poštuju preuzete obveze.

"Vrlo sam zabrinut kada je o stanju u Grčkoj riječ. Zato sve grčke političke čelnike pozivam na razumijevanje i odgovorno ponašanje, kako bismo pronašli i postigli sporazum koji će omogućiti da se poštuju preuzete obveze i da Grci zajamče svoju europsku budućnost", rekao je na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao i danski premijer Helle Thorning-Schmidt. Danska je aktualna zemlja predsjedatelj EU-a.

Najprije treba riješiti krizu, jer to je jedina solucija za daljnju europsku integraciju, kazao je Van Rompuy istaknuvši kako je upravo to "potrebno objasniti biračima".

Vođa grčkih socijalista Evangelos Venizelos priznao je neuspjeh u formiranju koalicijske vlade, nakon što je prethodno Aleksis Tsipras, vođa radikalne ljevice Syrize, odustao od sastavljanja vlade jer nije dobio većinu za lijevo orijentiranu vladu koja se protivi mjerama štednje.

Venizelos će u subotu vratiti svoj mandat za sastav vlade predsjedniku Papuliasu koji bi potom, kako nalaže ustav, trebao sazvati sve stranke u posljednjem pokušaju formiranja dogovorene vlade. Prve tri stranke, prema rezultatima izbora, imaju rok od tri dana za nova savezništva , kako bi se konačno formirala koalicijska vlast.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci Slika nije dostupna migrantska kriza Plenković na tursko-grčkoj granici: "Poslat ćemo Turskoj poruku da njihovi dobri odnosi s EU-om ovise o obje strane"

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene