Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova teorija

Van Gogh nije počinio samoubojstvo, ubio ga tinejdžer?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 121 godinu se vjerovalo kako se legendarni nizozemski slikar Vincent Van Gogh ubio u polju u Auvers-sur-Oiseu u Francuskoj.

U knjizi 'Van Gogh: Život' koja je predstavljena javnosti jučer navečer dovodi se u pitanje Van Goghovo samoubojstvo i pojavljuje teorija da je slavnog slikara ubio jedan lokalni tinejdžer, javljaju svjetski mediji.

Autori Steven Naifeh i Gregory White Smith, koji su dobili Pulitzerovu nagradu za knjigu 'Jackson Pollock: Američka saga', predstavili su teoriju koja je kontradiktorna općeprihvaćenoj verziji događaja da se Van Gogh upucao u polju, a potom se ranjen nekako dovukao do svratišta gdje je živio. Prije nego je 30 sati nakon toga preminuo na pitanje je li želio počiniti samoubojstvo Van Gogh je rekao: 'Da, vjerujem da jesam' i tražio da nikog drugog ne optužuju.

No, slikarski pribor koji je taj dan nosio u polje nikada nije pronađen, baš kao ni pištolj s kojim se navodno upucao, a nije ostavio ni oproštajnu poruku. Liječnici koji su ga pregledali su pak, kazali kako metak nije ispaljen izbliza te da je ispaljen kutem koji je vrlo neobičan za pokušaj samoubojstva.

Nadalje, postoji i zapis u francuskom medicinskom vijesniku o čovjeku koji je bio tinejdžer kada je Van Gogh živio u Auversu. Rene Secretan i njegov brat često su zadirkivali slikara i zagorčavali mu život dok su to ljeto provodili u obližnoj vili. Tinejdžer je navodno priznao da mu je pištolj kojim je Van Gogh navodno počinio samoubojstvo dao domar vile u kojoj su obitavali, no rekao je kako mu ga je Van Gogh oduzeo.

Naifeh i Smith pak vjeruju kako je 16-godišnjak vrlo vjerojatno slučajno upucao slikara te da ga je bilo strah reći istinu. Ta se teorija podudara i s glasinama koje su desetljećima nakon Van Goghove smrti kružile Auversom. Van Gogh je, tvrde autori knjige, prihvatio svoju smrt kao izbavljene iz mizerije i nije želio da tinejdžer bude kažnjen. 

Van Gogh je umro 1890. godine u dobi od 37 godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene