Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kinesko "slamanje zločina"

Što to rade? Uznemirujući video pokazuje stotine ljudi s povezima na očima u pratnji naoružanih specijalaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snimka na kojoj se vide stotine zatvorenika s povezima na očima kako izlaze iz vlaka u regiji Xinjiang podignula je zabrinutost o pritisku kineskih vlasti na muslimanske Ujgure.

Prošlog je tjedna na internetu objavljen anonimni video uznemirujućeg sadržaja iz Kine. Na njemu se vide stotine muškaraca, većina obučenih u ljubičaste i narančaste prsluke na kojima je natpis ''Zatvorski centar Kashgar''. Sjedili su na podu u dvorištu ispred željezničke postaje.

Pročitajte i ovo Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore HGSS obučava kineske spasioce - 3 Važna razmjena HGSS obučava kineske spasioce: 'Mogli su birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas''

Glave su im obrijane, a ruke zavezane na leđima. Svi na očima imaju crni povez te su okruženi desecima naoružanih specijalaca.

Snimku je objavio CNN, koji piše da ne može potvrditi njezinu autentičnost. No na upit koji su poslali vlastima u Xinjiangu, dobili su odgovor da je ''u svim državama uobičajeno slamanje zločina u skladu sa zakonima''.

''Borba protiv zločina u Xinjiangu nikada nije bila povezana s etnicitetom ili religijama'', napisali su u priopćenju te dodali: ''Transport zatvorenika kojeg je odredila vlast povezan je s uobičajenim zatvorskim aktivnostima.''

Zatvorenici u Kini koje se negdje prevozi često imaju povez na očima, piše CNN. No nije jasno za koje se točno zločine ovi zatvorenici terete i tereti li ih se uopće za neki zločin.

Na YouTube računu na kojem se nalazi video snimka je opisana kao demonstracija ''dugoročne supresije ljudskih prava i fundamentalnih sloboda u Xinjiangu''.

Posljednje dvije i pol godine u Kini su zatvorene stotine tisuća Ujgura i drugih muslimanskih manjina u, kako ih naziva Peking, ''dobrovoljne deradikalizacijske kampove'' i ''centre za strukovno obrazovanje''. Bivši zatvorenici opisuju ih kao logore u kojima se nad njima provodi zlostavljanje.

Obavještajni izvori CNN-u su rekli kako vjeruju da je snimka autentična. ''Kina mora biti suočena s ovakvim ponašanjem. Mnoge države podupiru Kinu po pitanju ljudskih prava bez razumijevanja da Kinezi pokušavaju 'izbrisati' Ujgure''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene