Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Utemeljitelj waldorfske pedagogije zabranjen zbog rasizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačko ministarstvo obitelji zbog rasističkog je sadržaja postavilo zahtjev za uvrštenjem dva djela utemeljitelja waldorfske pedagogije Rudolfa Steinera, rođenog u Hrvatskoj, na listu djela zabranjenih za mlade.

U djelima 'Misije pojedinih narodnih duša' i 'Humanistička antropologija', s početka 20. stoljeća, Steiner širi ideje o 'višim' i 'nižim' rasama u kojima se bijela europska rasa prikazuje razvijenijom od tamnopute rase. 

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine

U zahtjevu za uvrštenjem Steinerovih djela na listu djela zabranjenih za mlade, a time i za polaznike dvjestotinjak
waldorfskih škola u Njemačkoj, navodi se da pseudoznanstvena rasno-teorijska tumačenja na prijelazu stoljeća nisu bila rijetka, ali da je nedopustivo da se takva učenja primjenjuju i danas.

Kako navodi 'Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung', djeca u waldorfskim školama još i danas uče iz udžbenika 'sumnjivog' sadržaja. 

List tako navodi da djeca u petom razredu uče da su Europljani potomci stanovnika Atlantide i istodobno pripadnici 'Jupiterovih naroda', koji se u Steinerovim djelima označuju kao 'viša rasa.

Istodobno je objavljena i studija koja opovrgava mišljenje da u waldorfskim školama nema nasilja među učenicima. Prema toj studiji, na 206 waldorfskih škola, koliko ih djeluje u Njemačkoj, doduše nije uočljivo nasilje povezano s mačističkim svjetonazorima prisutnim na državnim školama, uglavnom zbog visokog postotka djece stranaca, ali su tučnjave i uništavanje imovine češće nego na ostalim školama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene