Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrt ruskog oligarha

'Uvijek smo ga viđali u društvu, čudno je što je sad otišao gumenjakom sam'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrt tijekom vožnje čamcem u Bračkom kanalu čelnika Ruskog sanjkaškog saveza Leonida Garta možda je prikriveno ubojstvo, pišu ruski mediji.

Članovi posade na trajektu koji plovi na relaciji Sumartin - Makarska u nedjelju oko 19 sati u Bračkom kanalu primijetili su mrtvu osobu koju su izvukli i predali pomorskoj policiji. U njegovoj blizini pronađen je gumenjak. Radilo se o 39-godišnjem predsjedniku Ruskog sanjkaškog saveza, Leonidu Gartu, ruskom oligarhu i bliskom prijatelju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Pročitajte i ovo Odavanje počasti Alekseju Navaljniju u glavnom gradu Moldavije Aleksej Navaljni Članice grupe G7 traže da se razjasne okolnosti smrti najvećeg Putinovog kritičara Aleksej Navaljni i Vladimir Putin U zatvoru Preminuo Aleksej Navaljni, najveći Putinov kritičar, objavljeno što se dogodilo: Stižu oštre reakcije Zapada

Svoje žaljenje zbog smrti Garta obitelji i prijateljima izrazio je i Putin: 'Izgubili smo čovjeka koji je bio talentiran, ispunjen svrhom, posvećen poslu i pravi profesionalac'.

Gart u Selca dolazi godinama, i zbog ljetovanja i poslovno, jer je vlasnik agencije za promet nekretninama Gart d.o.o.

Ruski portal Izvestija piše kako je Gart primao čudne telefonske pozive te kako je imao zaštitare i na ljetovanju u Selcima. Te je večeri navodno trebao ići na večeru kod jednog od svojih hrvatskih prijatelja, no sasvim neočekivano je promijenio plan i umjesto toga isplovio gumenjakom na more.

Financijski direktor građevinske tvrtke GRM Dmitrij Hazov sumnja u prirodne uzroke smrti dugogodišnjeg partnera. 'Ne želim prejudicirati, ali sumnje u ubojstvo dijelim s obitelji i bliskim Leonidovim prijateljima', kazao je Hazov, kako prenosi Večernji list.

Jedan od Gartovih prijatelja je kazao kako je Gart u subotu primio sumnjive telefonske pozive koji su ga jako uznemirili te kako je tada naglo promijenio planove. Nikome ništa ne govoreći, što nije bilo tipično za njega, isplovio je gumenim čamcem umjesto da ode kod prijatelja na večeru. Nakon što je njegova supruga u nedjelju otputovala u Moskvu, Gart se ponovno otišao voziti gumenjakom. Nekoliko sati kasnije pronađen je mrtav.

Točan uzrok smrti znat će se nakon obdukcije u splitskoj bolnici, no mrtvozornik koji je pregledao tijelo nije uočio tragove nasilja. Na upit županijskom Državnom odvjetništvu o tome hoće li se u istragu uključiti ruski istražitelji, rečeno nam je da oni nemaju jurisdikciju na području RH.

'Nema ruskih istražitelja'

Glasnogovornica splitskog Državnom odvjetništva Rene Laura opovrgla je informacija da su na područje RH stigli ruski istražitelji koji će riješiti slučaj. 'Oni u Hrvatskoj nemaju jurisdikciju u obavljanju toga posla. Istragu će vršiti hrvatski istražitelji', pojasnila je.

Susjedi ruskog oligarha u Selcima na otoku Braču kažu kako se on uvijek kretao u društvu muškaraca za koje pretpostavljaju da su bili njegovi tjelohranitelji. Dodaju kako im je zato čudno da bi Leonid Gart sam otišao na more s gumenjakom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene