Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mitropolit Kiril ustoličen je u nedjelju kao 16. po redu patrijarh Moskve i cijele Rusije u moskovskoj katedrali Krista Spasitelja, javljaju ruski mediji.


Kiril je u utorak izabran za nasljednika moskovskog patrijarha Alekseja II. koji je umro u prosincu nakon što je Rusku pravoslavnu crkvu vodio od 1990. Kirilov izbor bio je prvi izbor patrijarha RPC-a od pada Sovjetskog Saveza i došao je u vrijeme kada crkva uživa do sada najveću popularnost i bliske veze s Kremljom.

Vezani članci Michel Aupetit, pariški nadbiskup Pariški nadbiskup podnio ostavku papi Franji: Poslao je e-mail tajnici umjesto ljubavnici Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić Kardinal Bozanić: "Etički prihvatljiva cjepiva su pomoć u borbi s koronavirusom"

Kiril slovi kao osuvremenitelj koji bi mogao pokušati ostvariti povijesnu pomirbu s Vatikanom, gotovo jedno tisućljeće nakon razdora između istočnog i zapadnog kršćanstva, te veću autonomiju od države. 'Axios, axios, axios', uzvikivalo se na ceremoniji ustoličenja. Axios je grčka riječ koja znači dostojan. Ceremoniji je nazočilo oko 4.000 ljudi, među kojima dostojanstvenici pravoslavne crkve, predstavnici drugih vjera, politički dužnosnici i obični vjernici.

>> Ruski homoseksualci protiv izbora homofobnog patrijarha

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin također su došli na svečanost u katedralu Krista Spasitelja. U toj crkvi održan je 'Pomesni sabor' 15. kolovoza 1917. na kojem je nakon 200 godina prekida obnovljena institucija izbora patrijarha u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Godine 1931. Staljin je srušio katedralu a na njezinom mjestu je trebala biti izgrađena Palača Sovjeta, zdanje visoko 420 metara, a na njezinom vrhu gigantski kip Lenjina od čak 70 metara. Međutim, to se nije dogodilo zbog nedostatka finacijskih sredstava, poplava iz obližnje rijeke Moskve i izbijanja rata. U vrijeme Nikite Hruščova na mjestu crkve izgrađen je veliki javni bazen.Replika srušene katedrale izgrađena je na istom mjestu 2000. godine i danas je sjedište moskovske patrijaršije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju