Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naložili izmjenu zakona

Ustavni sud BiH za preispitivanje zabrane dvojnog državljanstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud Bosne i Hercegovine naložio je Parlamentarnoj skupštini te zemlje da u roku od pola godine izmijeni sporni Zakon o državljanstvu koji onemogućava zadržavanje bosansko-hercegovačkog državljanstva osobama koje imaju drugo državljanstvo u zemljama s kojima BiH nema potpisane bilateralne sporazume, što uključuje i Republiku Hrvatsku.

Kako je priopćeno nakon plenarnog zasjedanja, Ustavni sud BiH je raspravljajući o zahtjevu bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Bakira Izetbegovića zaključio kako dva članka Zakona koji govore o 'prestanku državljanstva po sili zakona' treba uskladiti s Ustavom koji pak zabranjuje da bilo koja osoba može biti arbitrarno lišena državljanstva BiH.

Ustav određuje i da se moraju sklopiti bilateralni sporazumi o dvojnom državljanstvu pri čemu se daju i precizni rokovi za donošenje ovih sporazuma sa susjednim državama koji međutim u međuvremenu nisu doneseni. (Hina)

Pročitajte i ovo Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Sporna odluka Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem Miroslav Šeparović Rezultati izbora nisu sporni Gong: "Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene