Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ustav Srbije usvojen s 51,4 posto glasova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preliminarne procjene rezultata dvodnevnog referenduma o potvrđivanju novog Ustava Srbije pokazuju da je 51,4 posto građana, od izašlih 53,5 posto, dalo svoj glas najvišem pravnom aktu Srbije, priopćio je Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) u nedjelju navečer, sat i pol nakon zatvaranja biračkih mjesta.


Prema podacima CeSID-a, nevladine organizacije koja posljednjih godina prati sve izbore u Srbiji, u konačnom rezultatu referenduma kojega treba konačno i službeno potvrditi Republička izborna komisija do četvrtka, 2. studenoga navečer, ne mogu se očekivati odstupanja veća od jedan posto, što neće dovesti u pitanje rezultat referendum.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore Slika nije dostupna Kosovski parlament usvojio Ustav Kosova

Podaci te organizacije kažu da je na referendum izašao 3.552.721 birač, a na glasačkim listićima "da" za novi Ustav Srbije zaokružilo je 3.427.905 birača, što je 108 tisuća više od minimuma nužnog za uspjeh referenduma, pri čemu se navodi da je u nedjelju, drugog dana referenduma koji je počeo u subotu ujutro, od 17 do 19 sati po satu glasovalo više od četiri posto građana.

Pravo glasa na referendumu o novom Ustavu imalo je 6.639.385 građana, a da bi Ustav bio potvrđen bilo je potrebno da na referendumu na pitanje "Da li ste za potvrđivanje novog Ustava Srbije" odgovor "da" zaokruži pedeset posto plus jedan od ukupnog broja birača, odnosno najmanje 3.319.693 birača.

U subotu, prvoga dana referenduma više od osam tisuća biračkih mjesta u Srbiji, na Kosovu u mjestima gdje su Srbi u većini (oko 100 tisuća birača) i u diplomatskim predstavništvima Srbije u inozemstvu, izašlo je 17,81 posto birača.

Predsjednik Skupštine Srbije Predrag Marković izjavio je novinarima u nedjelju navečer, pola sata nakon zatvaranja biračkih mjesta, da su oni koji su izašli na referendum pokazali da vjeruju u demokratsku državu, dodajući kako je "tužan zbog svih građana koji na referendum nisu izašli", dodajući da su "pojedini" političari zaboravili da bi "neuspjeh referenduma značio prizivanje protektorata ili diktature".

Ako rezultati pokažu da je referendum uspio, kazao je Marković, on će zakazati sjednicu Skupštine Srbije za 5. studenoga, na kojoj će i parlament potvrditi referendumsku odluku građana kojom je potvrđen novi Ustav Srbije.

U novom Ustavu, Srbija je definirana kao država srpskog naroda i ostalih građana koji u njoj žive, utemeljena na vladavini prava i ravnopravnosti građana. 

Ustavom se jamče građanska i manjinska prava, a zabranjeno je i kažnjivo izazivanje i poticanje rasne, nacionalne, vjerske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti. Službeni jezik je srpski, a službeno pismo ćirilica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene