Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprost predsjednika

Uskoro na slobodi: Julija Timošenko odmah ide u Njemačku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka osuđena 2011. na sedmogodišnju zatvorsku kaznu nakon postupka koji je Zapad ocijenio "političkim progonom", bit će za mjesec dana oslobođena i do 19. studenoga prebačana u Njemačku na liječenje, javlja u četvrtak Reuters i podsjeća da se radi o tzv. djelomičnom oprostu dogovernom između ukrajinskih vlasti i europskih izaslanika.

Očekuje se da će puštanje Julije Timošenko na slobodu osloboditi put Ukrajini glede potpisivanja povijesnih sporazuma s Europskom unijom krajem studenoga o posebnom partnerstvu.

>> Ukrajina: Izaslanici EU-a traže pomilovanje Julije Timošenko

 Timošenko je pristala na kompromis kako ne bi ugrozila potpisivanje sporazuma u Vilniusu 28. studenoga, potvrdila je njezina kćer, 33-godišnja Jevgenija Timošenko. Naime, 52-godišnja Timošenko nevoljko je pristala na oprost predsjednika Viktora Janukoviča, jer taj oprost ne znači oslobađanje od presude, već od odsluženja ostatka zatvorske kazne.

U njezinu slučaju to znači da se Timošenko više ne bi mogla vratiti na ukrajinsku političku scenu.

No bivša premijerka je rekla da je spremna otići na liječenje u Njemačku za "dobro Ukrajine" te je poručila da ondje neće tražiti politički azil već će se vratiti u Ukrajinu i na svoj način boriti protiv tamošnje "diktature".

Timošenko je trenutno u bolnici u sjevernoj Ukrajini pod paskom zatvorskih stražara, a pomoć joj već sada pružaju njemački liječnici. Ukrajinska političarka ima ozbiljno oštećenje kralježnice, u stalnim je bolovima i ne može hodati bez tuđe pomoći.

Dva europska izaslanika su godinu i pol "hodočastili" između Bruxellesa i Kijeva kako bi ishodovali njezino puštanje i liječenje u berlinskoj klinici. (HINA)
 

Pročitajte i ovo Fran Gardaš Važna kampanja Godišnje se u Hrvatskoj rode deseci djece s posebnim osmijehom: "Moja poruka je da se ne trebaju toliko bojati" Volodimir Zelenski Još jedna u nizu Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene