Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Urbi et Orbi: 'Krist aroganciji zla suprotstavio nadmoć ljubavi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. obratio se na Uskrs u podne tradicionalnom porukom Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) s lože na pročelju bazilike svetog Petra u kojoj je iskazao svoju bliskost s napaćenim narodima u svijetu, te je poželio sretan Uskrs na 62 jezika među kojima i na hrvatskome.

Poslije svečane mise koju je predvodio na Trgu svetog Petra, Papa Benedikt XVI. se s lože vatikanske bazilike obratio "svijetu punom rana i boli", svijetu u kojem ne manjka "prirodnih nepogoda i ljudskih tragedija, koje izazivaju bezbrojne žrtve i goleme materijalne štete".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poskliznuo se VIDEO: Papa umalo pao uoči govora Slika nije dostupna Urbi et Orbi 'Krist treba pomoć da učvrsti pobjedu'

Papa je spomenuo Madagaskar, Solomonske otoke, Južnu Ameriku, te sve prostore pogođene "glađu, neizlječivim bolestima, terorizmom i otmicama".

Neki "od tisuću oblika nasilja katkad se opravdavaju u ime religije", upozorio je Papa naglasivši kako svako nasilje ponižava život, ljudska prava i dostojanstvo čovjeka. 

Posebnu pažnju Benedikt XVI. je uputio Africi gdje u velikom broju zemalja i regija, od Darfura do Kinšase, Konga i drugdje vlada "katastrofalna i koji puta nedovoljno ozbiljno shvaćena humanitarna situacija". 

Sukobi i pljačke ugrožavaju demokratski proces u Kongu, u Somaliji sukobi udaljavaju mir i povećevaju krizu u regiji, posebno zbog krijumčarenja oružja. 

Teška kriza pritisnula je Zimbabwe, podsjetio je Papa.

U Istočnom Timoru pučanstvo ima potrebu za pomirenjem pred važnim izborima. 

Mir je potreban Šri Lanki gdje samo pregovori mogu dovesti
do prekida sukoba koji okrvavljuju zemlju. 

Posebnu zabrinutost Papa je iskazao za stanje u Afganistanu "obilježeno rastućom nestabilnošću".

Papa je rekao kako u izraelsko-palestinskom sukobu vidi znakove nade, dok iz Iraka ne dolazi ništa pozitivno.

"Na Bliskom istoku uz znakove nade u dijalog između Izraela i
Palestinske vlasti, ništa pozitivnog ne dolazi iz Iraka, okrvavljenog pokoljima, dok civili bježe", rekao je Papa te je spomenuo i teško političko stanje u Libanonu.

Svoje misli uputio je kršćanima koji napuštaju prostore u Svetoj zemlji koji su bili "kolijevka naše vjere". Svim napaćenim narodima Papa je izrazio svoju duhovnu blizinu.

Iako patnje tolikih na svijetu i posebno nedužne djece, "žrtava rata i terorizma, bolesti i gladi" predstavljaju tešku kušnju vjere mnogih katolika, Isus Krist "suprotstavio je aroganciji zla nadmoć svoje ljubavi", poručio je Papa.

Svečanosti je, prema procjenama talijanskih vlasti, bilo nazočno više od 100 tisuća ljudi, a Papino obraćanje prenosile su u živo televizije iz 67 zemalja svijeta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene