Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uragan Irene, koji trenutno bjesni pored Bahama, ojačao je jučer do 3. kategorije, a američki prognostičari prema trenutnom kretanju tog uragan predviđaju samo dva scenarija - loš i još gori od toga. Očekuju da će Irene poharati sjeveroistočnu obalu SAD-a.


Prvi scenarij, onaj loš, predviđa kako bi Irene trebala prijeći preko Long Islanda u New England te pritom izgubiti samo jedan stupanj snage i poharati navedeno područje kao uragan 2. stupnja. Rezultat bi bio masivan prekid opskrbe strujom na navedenom području i velike materijalne štete od udara vjetra. Neki ga u SAD-u već ocjenjuju kao potencijalno povijesno jakim uraganom.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Oluja prijeti 100 milijuna ljudi: Temperatura pada do -25, promet paraliziran! Slika nije dostupna Snježna oluja odnijela šest života, otkazano 200 letova!

Drugi scenarij, onaj gori, predviđa dolazak uragana Irene sve do samog New Yorka, no kako većina uragana koji se kreću sjeverno od Kariba oslabi i nestane prije nego li prouzroče štete, tako i ovaj scenarij brzo iščezava kao realna mogućnost, prenosi CBS.

Amerikanci se zapravo pribojavaju katastrofalnih posljedica udara uragana na njihovu ionako uzdrmanu ekonomiju. S druge strane, radi se o područjima koja nisu navikla na oluje takve jačine i koja su gusto naseljena.

Iako neka predviđanja govore o tome kako bi Irene mogla porasti na kategoriju 4. na ljestvici uragana, što je samo stupanj niže od najjačeg mogućeg uragana, vjerojatnije je da oluja ipak neće pogoditi obalu SAD-a kao uragan 3., već 2. kategorije. Razlog je taj što će proći kroz hladnije vode, gdje bi trebao izgubiti na svojoj snazi, no s obzirom da ubrzava i da je polje pritiska oko njega izrazito veliko, efekt udara na kopno bio bi ravan uraganu 3. kategorije.

Američki prognostičari očekuju kako će stići do obale SAD-a najranije u subotu ujutro.