Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Divovski uragan Ike podigao je plimni val koji je poplavio priobalna područja Teksasa kod zaljeva Galveston, u blizini Houstona, iako je središte uragana udaljeno oko 320 km od obale, izvješćuju lokalni mediji u Teksasu i američke nacionalne TV mreže.


Naselje Surfside Beach na otoku Galveston, na ulazu u istoimeni zaljev, poplavljeno je a policija, Obalna straža i druge hitne službe, spašavaju stanovnike koji su se oglušili na pozive na obveznu evakuaciju, iako su oni sadržavali i dramatično upozorenje Nacionalne meteorološke službe da će se oni koji ostanu "suočiti sa sigurnom smrću".

Vezani članci Slika nije dostupna Teksas i Louisiana otklanjaju posljedice prolaska uragana Ike Slika nije dostupna Uragan Ike donio poplave, požare, nestanak struje...

Voda je u Surfside Beachu već prešla visinu prometnih znakova i došla do pragova kuća, koje su podignute na tri metra visokim stupovima, objavio je dnevni list Houston Chronicle na web stranici.

Oko 200.000 stanovnika napustilo je niže dijelove šireg područja Houstona, za koji nije dan nalog za opću evakuaciju. Stanovnicima u sigurnim dijelovima Houstona vlasti su savjetovale da ostanu u kućama.

Vodeni val visine 4.5 metra preljeva se preko valobrana na ulazu u zaljev Galvestone, a glavni udar uragana očekuje se u noći na subotu, kada se očekuje plavljenje naselja uz obalu i u unutrašnjosti prema Houstonu, navodi u izvješću CNN.

Obalna straža je objavila da pokušava spasiti 22 člana posade s ciparskog teretnog broda Antalina, kojem je otkazao stroj na oko 90 nautičkih milja jugoistočno od Galvestona. Brod prevozi tovar petro-koksa koji se koristi u čeličanama.

Vjetar snage oko 170 km/h i valovi visine do 15 metra u nekoliko su navrata doveli do prekida pokušaja spašavanja pomoraca s Antaline, ali su oni kasnije nastavljeni, izjavio je časnik Obalne straže Tom Atkeson.

CNN je uspostavio telefonsku vezu s posadom Antaline, i jedan od pomoraca je rekao da brod pluta, ali da su za sada svi članovei posade dobro i da imaju struje na brodu.

Vlasti u gradovima Galveston i La Porte uveli su policijski sat od petka navečer do subote ujutro, izvijestio je Houston Chronicle.