Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lokalne vlasti opozvale su nalog za evakuaciju otočnog lanca Florida Key's, koji se pruža južno od floridskog poluotoka, nakon što je uragan "Ike" nad Kubom skrenuo južnije od očekivanog pravca kretanja.


Nalog za evakuaciju, koja je počela u subotu za turiste, a u nedjelju za stanovnike Florida Key'sa, povučen je u ponedjeljak u podne, po lokalnom vremenu.

Vezani članci Učenica s maskom, ilustracija Sud podržao zabranu obveze nošenja maski u školama: "Roditelji bi trebali odlučivati o tome" Udar groma, ilustracija Grom ubio 19-godišnjaka dok je radio na krovu: "Čak nije ni padala kiša"

Vlasti preporučuju onima koji su otišli da s povratkom pričekaju do srijede, a onima koji su ostali, da ne izlaze iz kuća dok ne prođu naleti vjetra i kiše, jer upozorenje za tropsku oluju ostaje na snazi.

Meteorolozi Nacionalnog centra za uragane (NHC) u Miamiju upozorili su kako je još prerano reći koje će područje Ike pogoditi kada u utorak navečer uđe u Meksički zaljev.

Stanovnici naselja u priobalju Meksičkog zaljeva, sve do Teksasa, s nervozom prate vijesti o približavanju uragana, posebno u Louisiani, čiji se stanovnici još oporavljaju od uragana "Gustav", zbog kojega je evakuirano gotovo dva milijuna stanovnika, većinom iz New Orleansa i okolice.

Guverner Louisiane Bobby Jindal u nedjelju je proglasio izvanredno stanje zbog Ikea i pozvao stanovnike da ponovno budu spremni za evakuaciju, iako bi im to bila druga u 10 dana.

Prema podacima NHC-a, uragan Ike zahvatio je u nedjelju navečer istočnu kubansku pokrajinu Holguin, kao razorna oluja III. kategorije. U ponedjeljak se, oslabljen u II. kategoriju, kreće zapadno nad Kubom s vjetrovima od oko 160 kilometara na sat.

Sa snažnim vjetrom i podizanjem razine mora, Ike uništava kuće i čupa stabla na Kubi, gdje je više od 770 tisuća građana evakuirano u skloništa ili na više terene. Na putu uragana našao se i glavni grad Havana.

Ike je prije Kube poharao druge karipske otoke, uključujući Hispaniolu, gdje je u Haitiju ostavio najmanje 58 žrtava.