Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ojačao do 4. kategorije

Uragan Dorian promijenio smjer, sada prijeti Sjevernoj i Južnoj Karolini

Floridi se približava uragan Dorian (Foto: AFP)
Floridi se približava uragan Dorian (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Floridi se približava uragan Dorian (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Stanovnici Floride pripremaju se u subotu za dolazak uragana Doriana, koji je u petak ojačao do 4. kategorije dok je prolazio preko Kariba, a do obale Sjedinjenih Država trebao bi stići početkom sljedećeg tjedna.

Uragan Dorian promijenio je smjer kretanja te sada bi, umjesto Floride,  najugroženije mogle biti Sjeverna i Južna Karolina. 

Pročitajte i ovo Donald Trump Postupak se nastavlja Donald Trump kažnjen zbog nepoštivanja suda: Tipkao na svojoj društvenoj mreži i sad mora platiti paprenu kaznu Kristi Noem Nevjerojatna Moćna političarka objavila mračne tajne: Ustrijelila psa jer joj je pokvario lov pa kozu koja je bila zla i odvratna

Američki predsjednik Donald Trump, koji je Doriana nazvao "jednim od najvećih uragana koje smo vidjeli u puno godina", sutra će iz Washingtona koordinirati napore u borbi s olujom.

Nacionalni centar za uragane upozorio je kako se sada očekuje da će pogoditi dijelove Sjeverne i Južne Karoline tijekom narednog tjedna. Ipak guverner Floride upozorava da još ne smiju odahnuti.

"Iznimno opasan"

Nacionalni centar za uragane upozorava da je Dorian "iznimno opasan uragan 4. kategorije" s vjetrom koji doseže blizu 215 kilometara na sat. Predviđa se da će uragan pogoditi istočnu obalu Floride u ponedjeljak navečer te se kretati sjeverno preko središnje Floride prelazeći prostorom na kojemu žive milijuni ljudi.

Očekuje se da bi neke stanovnike Floride tropski olujni vjetar mogao zahvatiti već u nedjelju ujutro. Vlasti upozoravaju građane da naprave zalihe hrane i vode.

Brevard County, koji je istočno od Orlanda, objavio je obaveznu evakuaciju "zbog nesigurnosti puta razarajućeg vjetra i oluje". Stanovnici uz obalu, ljudi koji žive u mobilnim kućama, ili u niskim područjima na kojima su česte poplave trebali bi početi evakuaciju u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu u nedjelju, objavile su vlasti.

Američki predsjednik Donald Trump Dorian je nazvao "jednim od najvećih uragana koje smo vidjeli u mnogo godina". "Mogao bi biti vrlo razoran", kazao je prije nego je otišao iz Bijele kuće helikopterom u Camp David. Rekao je da će se vratiti u Washington u nedjelju popodne kako bi koordinirao napore u borbi s olujom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene