Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udio djevojčica koje se udaju u Indiji gotovo se prepolovio u posljednjih deset godina, što je značajno pridonijelo globalnom padu broja dječjih brakova, budući da je u svijetu spriječeno oko 25 milijuna dječjih brakova, od čega najviše u Južnoj Aziji, priopćio je u utorak UNICEF.


"Indija čini više od 20 posto svjetske adolescentne populacije i ima najveći broj dječjih brakova u Južnoj Aziji s obzirom na njezinu veličinu i populaciju", rekao je Javier Aguilar, šef UNICEF-a za zaštitu djece.

Prema posljednjim podacima, 27 posto ili gotovo 1,5 milijuna djevojaka vjenčalo se prije 18. godine u Indiji, što je znatno manje u odnosu na 47 posto dječjih vjenčanja prije deset godina.

Dječji brakovi povećavaju rizik za zdravlje, pristup obrazovanju, opasnost od zlostavljanja te utječu na međugeneracijsko siromaštvo, ističu u UNICEF-u. Pad dječjih brakova pripisuje se boljem pristupu žena obrazovanju te povećanoj svijesti javnosti o negativnom utjecaju na dijete.

Vezani članci Žrtva silovanja prepoznala Jovana Radana - 9 Šokantna ispovijest žrtve silovatelja iz ratnog Vukovara: "Rekao je da sve nas Hrvatice treba je**ti da rađamo srpsku djecu" Ispovijest Vukovarke - 1 Hrvatskim vlastima nedostupan silovatelj iz ratnog Vukovara uhvaćen je kamerama Provjerenog. Žrtva ga je prepoznala: "Pitao me jesam li trudna..."

UNICEF procjenjuje da se je 12 milijuna djevojaka godišnje stupi u brak, pa je cilj na globalnoj razini dokinuti tu praksu do 2030. godine.

Zaključci UNICEF-a o Indiji doneseni su nakon usporedbe podataka zdravstvenih pregleda iz 2006. i 2016. godine, gdje su žene u dobnoj skupini od 20 do 24 godine odgovarale na pitanje jesu li stupile u brak prije navršene 18. godine, kao i na temelju podataka o dječjim brakovima iz 2011. godine.

Pravo na stupanje u brak u Indiji žene stječu sa 18, a muškarci s 21 godinom života, a prošle je godine Vrhovni sud presudio da seks s maloljetnom suprugom predstavlja silovanje. Stupanje u brak s maloljetnicom kažnjava se novčanom kaznom i s dvije godine zatvora za roditelje koji su se pokušavali oženiti maloljetnu djecu.

Ipak, unatoč zakonu dječji brakovi još su duboko ukorijenjeni i prihvaćeni u društvu.