Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ova fotografija teško odgovara slici sretnog para, no zato precizno ilustrira sudbinu milijuna djevojčica koje se prisaljava na brak sa zrelim muškarcem. Djevojčica na slici ima 11 godina, a njezin suprug 40.


Na fotografiji se nalaze 40-godišnji Mohammed sa svojom 11-godišnjom suprugom Ghulam, a u Afganistanu ju je snimila američka fotoreporterka Stephanie Sinclair. Fotografija je od strane UNICEF-a proglašena fotografijom godine.

Vezani članci Djevojčica iz Nove Gradiške Optužnica protiv roditelja zbog smrti djevojčice iz Nove Gradiške: Majka za preostalo troje djece ni ne pita iako ih ima pravo i viđati Svađa bračnog para, ilustracija Prijeti li ovoj europskoj zemlji zabrana razvoda braka? "To je civilizacijski nedopustivo, a nisam sigurna ni koliko je u interesu Crkve"

Procjenjuje se da godišnje oko 60 milijuna maloljetnih djevojaka diljem svijeta završi u braku sa zrelim muškarcem.  

Na drugo mjesto UNICEF je plasirao fotografiju dječaka koji tegli cigle u Bangladešu, ilustrirajući tako sudbinu milijuna djece koje se prisiljava na težak rad ili čak ropstvo.  

Na trećem mjestu je fotografija koja prikazuje 9-godišnju Filipinku kako proslavlja rođendan skačući po derutnoj sofi na smetlištu glavnog grada Manile. Njoj i njezinoj obitelji to smetlište je već tri godine dom.