Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dužnosnici UNICEF-a upozorili su da bi svjetska kriza hrane mogla dovesti do porasta smrtnosti djece u zemljama afričkog kontinenta, a taj je trend već nastupio, unatoč napretku i naporima koji se ulažu zadnjih nekoliko godina.


Organizacija je predstavila prvo izdanje izvješća o "Stanje afričke djece", na marginama Tokijske međunarodne konferencije o razvoju Afrike koja do petka traje u Yokohami.

Vezani članci Snijeg u Srbiji Energetska kriza trese Srbiju, tisuće ljudi danima bez struje: "Ispao nam je kompletan sistem, šteta je ogromna" Slika nije dostupna Gradila se 9 godina: Brana Gibe III trn je u oku aktivistima i UNESCO-u

"Mnoga su afrička djeca neuhranjena, što bi se moglo pogoršati s obzirom na povećanje cijena hrane u svijetu", upozorila je na konferenciji za novinare glavna direktorica UNICEF-a Ann Veneman.

U UNICEF-ovu se izvješću ističe da je smrtnost kod djece smanjena posvuda u svijetu od 1970., ali kako se čini, samo će šačica od 48 zemalja subsaharske Afrike uspjeti za dvije trećine smanjiti mortalitet djece mlađe od pet godina do 2015. u odnosu na 1990. godinu.

Cilj smanjenja smrtnosti djece u svijetu je četvrti milenijski cilj što su ga zacrtali Ujedinjeni narodi.

"Na žalost, subsaharska Afrika uspjela je smanjiti mortalitet djece mlađe od pet godina za samo 14 posto u razdoblju od 1990. do 2006.", stoji u UNICEF-ovu priopćenju.

Preciznije, prije pete godine života u subsaharskom pojasu umre 160 od 1.000 djece. U Južnoj Aziji umire 83 na 1.000 djece, a između 25 i 35 djece na 1000 umire u istočnoj Aziji, zemljama središnje i istočne Europe, Latinske Amerike i sjeverne Afrike te šestero djece u industrijaliziranim i razvijenim zemljma.

Četvrtina djece iz subsaharske Afrike (s izuzetkom Somalije i Alžira) prije pete godine umre od neonatalnih bolesti, 21 posto od upale pluća, 18 posto od močvarne groznice, 17 posto od bolesti povezanih s dijarejom i sedam posto od AIDS-a, stoji u UNICEF-ovu izvješću.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju