Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč uništavanju

SUDBINA PUSTINJSKOG BISERA Dio je 'sravnjen sa zemljom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Važne dijelove drevnog sirijskog grada Palmire uništili su militanti Islamske države, ali je nalazište očuvalo "veliki dio svoje cjelovitosti", objavili su u srijedu stručnjaci UNESCO-a.

Hram Bal Šamin je "sravnjen sa zemljom", zajedno s trijumfalnim vratima, napisali su stručnjaci te UN-ove agencije u izvješću nakon posjete Palmiri od 24. do 26. travnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grad palmi OSLOBOĐEN BISER PUSTINJE Uništenje bi bilo neprocjenjiv gubitak Slika nije dostupna Drugi čin destrukcije SVE SE JASNO VIDI Satelitske snimke potvrdile strašno razaranje

Uništeni su ili oštećeni i kipovi te sarkofazi koji su bili preveliki za premještanje iz gradskog muzeja na sigurno, kažu eksperti čiji će cjeloviti izvještaj biti objavljen u lipnju.

No, "unatoč uništavanju nekoliko ključnih građevina, arheološko nalazište Palmire sačuvano je u velikom dijelu svoje cjelovitosti i autentičnosti", ističe se u izvješću.

Snage sirijske vlade su uz pomoć ruskog zrakoplovstva u ožujku ponovno osvojili Palmiru, jedno od mjesta s UNESCO-va popisa svjetske kulturne baštine, što je bila značajna pobjeda režima predsjednika Bašara al-Asada nad Islamskom državom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene