Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osude sa svih strana

Barbarstvo koje je zaprepastilo svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razaranje drevnog asirskoga grada Nimruda "ratni je zločin", poručila je UN-ova agencija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u petak i pozvala sve vjerske i političke vođe u regiji da ustanu protiv barbarstva ekstremističke skupine Islamske države.

Džihadisti Islamske države opljačkali su pa buldožerima porušili Nimrud na sjeveru Iraka, vrijedno arheološko nalazište, izvijestili su ranije u petak pripadnici lokalnih plemena te iračka vlada.

Pročitajte i ovo Muškarac je brzo uhićen uhićen je VIDEO Nevjerojatna snimka: Turist se popeo na najveći kip Bude pa skinuo hlače i mokrio po ljudima Otvorenje fešte sv. Vlaha 15 godina na UNESCO-voj listi Velika obljetnica: U Dubrovniku je otvorena 1052. fešta svetog Vlaha

"Namjerno uništenje kulturne baštine ratni je zločin i pozivam sve političke i vjerske čelnike u regiji da ustanu protiv tog barbarstva", rekla je predsjednica UNESCO-a Irina Bokova.

Drevni asirski grad Nimrud na rijeci Tigris, 30 km jugoistočno od Mosula, u Bibliji poznat kao Kalah i sagrađen za vladavine asirskog kralja Šalmanesera (1274.-1245. prije Krista), bio je svojedobno prijestolnica novog asirskog carstva, tada najmoćnije države na svijetu.

Kako će svijet IS-u oprostiti najnoviji čin?

Zasad nisu poznati točni razmjeri štete na tom vrijednom arheološkom nalazištu u Nimrudu, koje je 50-ih godina istraživao arheolog Max Mallowan zajedno sa suprugom, kraljicom 'krimića' Agathom Christie.

Tjedan tana nakon kulturocida u Mosulu

Uništenje Nimruda uslijedilo je tjedan dana pošto su radikalni islamisti prikazali video snimku na kojoj se vidi da uništavaju skulpture stare 2600 godina, pale tisuće knjiga i uništavaju svetišta u Mosulu, gradu koji su zauzeli u lipnju.

"Terorističke bande nastavljaju izazivati međunarodnu zajednicu i osjećaje čovječanstva", objavilo je iračko ministarstvo turizma i starina. Prema apsolutističkom tumačenju islama džihadisti tvrde da su kipovi i kraljevske grobnice idoli i zato moraju biti uništeni.

"Nema političkog ni vjerskog opravdanja za uništenje kulturne baštine", istaknula je Bokova u izjavi u petak. Irački šijitski vjerski vođa ajatolah Ali al-Sistani pozvao je Iračane, koji su duboko podijeljeni etnički i vjerski jer postoji i sunitska zajednica, da se ujedine i zajedno pobijede Islamsku državu.

Džihadisti su prije uništenja nalazište temeljito opljačkali, a irački dužnosnici ističu da džihadisti IS-a pljačkaju vrijedne umjetnine i prodaju ih krijumčarima i tako povećavaju svoje prihode.

Nesaglediva šteta

Arheolozi su napad na iračku kulturnu baštinu usporedili s uništenjem divovskih Buda u Bamijanu koje su 2011. počinili afganistanski talibani, no procjenjuju da je šteta u Iraku mnogo dalekosežnija.

Asirski političar Yonadam Kanna drži da je uništenje Nimruda zapravo izvedeno kako bi džihadisti prikrili pljačku i prodaju brojnih umjetnina te ističe da su IS-ovci "neznalice, zatucana banda koja želi izbrisati kolektivno pamćenje Iraka i njegovu kulturnu baštinu".

Današnji Irak leži na prostoru kolijevke civilizacije gdje je rođena poljoprivreda i pismo između rijeka Tigris i Eufrat prije više od 5000 godina. Mnogi drevni gradovi i carstva dio su svjetske kulturne baštine i biblijskog Starog zavjeta.

Na jugu koji je još pošteđen najezde ubojitih i rušilačkih horda, pa zasad i pljačke, leže gradovi Babilon, gdje se nalazilo jedno od sedam svjetskih čuda, Semiramidini viseći vrtovi, zatim Ur, rodno mjesto biblijskog patrijarha Abrahama, te gradovi Samara, Bagdad i Ktezifont, carske prijestolnice Arapa i Perzijanaca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene