Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Južnokorejske i američke vojne snage počele su u ponedjeljak najavljene zajedničke vojne manevre unatoč prijetnjama Sjeverne Koreje, prenijele su agencije.


Oko 56.000 južnokorejskih i 30.000 američkih vojnika sudjeluje u vojnim vježbama koje se tradicionalno održavaju svake godine od 1975., izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap News.

Vezani članci Slika nije dostupna Južna Koreja najavila nove vojne vježbe idućih dana Slika nije dostupna SAD i Južna Koreja počele zajedničke vojne vježbe

Sjevernokorejski dužnosnici u nedjelju su zaprijetili oštrom reakcijom na vojne vježbe. Njihova središnja novinska agencija u nedjelju je objavila priopćenje zapovjednika glavnog stožera, koji je izvijestio kako će njihova vojska i narod oštro reagirati.

Američka i južnokorejska vojska priopćila je da se vježbe, među ostalim, temelje na brojnim kompjutorskim simulacijama te da u njima sudjeluje vrlo mali broj vojnika.

I Kina je imala primjedbe na vježbe što su ih početkom mjeseca vojske dviju zemalja provele na Žutome moru, zapadno od Korejskog poluotoka.

Svrha pomorskih vježbi SAD-a i Južne Koreje je uputiti snažnu poruku Sjevernoj Koreji, kako su izvijestili američki dužnosnici, nakon torpediranja južnokorejskog ratnog broda u ožujku, za što Seul odgovornim smatra sjevernokorejsko vodstvo. (Hina)