Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN ukinuo inspekcije za iračko oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN u petak je izglasalo odluku o raspuštanju Komisije UN za nadzor, verifikaciju i inspekciju, koja je imala ključno ulogu u nadzoru iračkih programa nekonvenionalnog oružja u vrijeme režima Sadama Huseina.

Rezolucijom podržanom s 14 glasova za, uz jedan suzdržani Rusije, okončan je mandat tijela koje je bilo odgovorno za nadzor obustave razvoja nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja u Iraku, kao i razvoj raketa dugog dometa.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

Rusija je bila suzdržana, ističući kako još uvijek "nema jasnog
odgovora o postojanju oružja za masovno uništenje" u Iraku.

Od 2005. SAD nastoji da Vijeće sigurnosti zaključi rad inspektora, koji su povučeni iz Iraka uoči američke invazije 2003., a kasnije im je SAD zabranio povratak.

Novi irački čelnici također su lobirali da Vijeće sigurnosti zaustavi uporabu prihoda od iračke nafte za plaće inspektorima za oružje i da se preostala sredstva iz UN-ova programa "nafta za hranu" prebace na račun vlade u Bagdadu.

Rezolucijom, čiji su predlagači SAD i Velika Britanija, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je ovlašten da prebaci sredstva preostala iz tog programa, oko 60 milijuna dolara, na irački Fond za razvoj.

Australski diplomat Richard Butler, koji je 1997-99. vodio UN-ovu komisiju za razoružanje Iraka, prethodnicu danas raspuštene komisije, u petak je u The New York Timesu kritizirao američku namjeru zatvaranja tijela UN-a za nadzor iračkog oružja za masovno uništenje, ističući kako je to oružje bilo "u srcu američkog i britanskog opravdanja za invaziju na Irak prije pet godina, dok sada znamo da su te tvrdnje bile lažne, a u nekim slučajevima i fabricirane".

Navodeći kako su "oni koji su bili uključeni u inspekcije UN-a znali da je praktično svo iračko oružje za masovno uništenje bilo uklonjeno", Butler ističe

kako odluka SAD i Velike Britanije ukazuje na "opasnost zamjene nacionalnih obavještajnih podataka s procjenama koje prikupi nezavisno, međunarodno tijelo".

Butler u članku predlaže UN osnuje stalni ured za nadzor i
verifikaciju oružja za masovno uništenje, koji bi kontinuirano pratio i analizirao širenje tog oružja, pomažući međunarodnim naporima da se ono zaustavi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene